Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Snijbiet zaaien, uitplanten en oogsten

Tags:

TuinTuin

Snijbiet vind ik persoonlijk een van de makkelijkste groenten om in de moestuin te kweken. Hij is bij mij nog nooit mislukt en ik eet er in totaal een heel jaar van. Het is een ideale groente voor als je een klein moestuintje hebt, want van een paar planten kun je flink wat oogsten. In dit blog vertel ik je stap voor hoe snijbiet zaaien, uitplanten en oogsten in zijn werk gaat.  

Wat mij betreft is snijbiet een bladgroente die niet in je moestuin mag ontbreken.In tegenstelling tot bijvoorbeeld spinazie of rucola schiet deze bladgroente niet snel door en dat is een groot voordeel, want daardoor kun je er superlang van oogsten. Mijn oogst start meestal in mei en gaat dan door tot het volgende voorjaar wanneer de groente uiteindelijk in bloei schiet en afsterft.

Soorten snijbiet

Regenboogsnijbiet. Prachtig vind ik al die verschillende kleuren.

Je hebt ‘gewone groene’ snijbiet met witte stelen en gekeurde snijbiet. Ik zaai zelf altijd een combinatie van gewone groene en regenboogsnijbiet, met rode, oranje en gele stelen. Een prachtig gezicht in de moestuin en op je bord.

Bodem voorbereiden

Snijbiet heeft veel compost nodig. Voeg dat dus toe aan je bodem voordat je gaat zaaien. Ik voeg mijn compost meestal al in januari/februari toe. Dan kan het lekker intrekken. Verwijder onkruid en maak de bodem goed los voordat je gaat zaaien. Zo kunnen de plantjes straks makkelijk wortelen.

Wanneer snijbiet zaaien

Je kunt snijbiet het beste meteen in de volle grond zaaien. Hij houdt niet echt van verplant worden. Snijbiet zaaien doe je van half maart-half augustus. Ik zaai zaai ze zelf meestal in april omdat het in maart vaak erg lang duurt voordat de zaden ontkiemen. Daar moet het namelijk toch zo’n 18 graden voor zijn.. Stop ongeveer elke 5 cm een zaadje in de grond, zo’n 1-2 cm diep. Je gaat ze later nog uitdunnen. Maar zo weet je zeker dat er genoeg zaailingen opkomen en dat er ook nog wat overblijft als je bijvoorbeeld veel last hebt van slakken. Geef na het zaaien water en doe dat bij droog weer regelmatig totdat de zaden opgekomen zijn. Als het warm genoeg is duurt dat ongeveer 5-10 dagen.

Snijbiet uitdunnen

Tijd om uit te dunnen. Mooi als je een beetje afwisselt en zorgt dat er verschillende kleuren naast elkaar staan.

Net zoals bij bietjes komen er meestal tussen de 2 en 4 zaailingen uit 1 zaadje. Kijk na opkomst welke het sterkst/grootst is en knip de rest voorzichtig weg met een schaar. Zo krijgt het resterende plantje lekker de ruimte om te gaan groeien. Je kunt snijbiet rauw eten als babyleaf en de plantjes oogsten als ze nog heel jong en klein zijn (zo’n 10 cm). Ik wacht meestal wat langer, omdat ik al pluksla heb die ik als babyleaf eet.

Bemesten

Ik bemest mijn snijbiet zelf eigelijk niet meer sinds ik mijn nieuwe moestuin heb. Die bodem is al zo vruchtbaar, dat ze zonder bemesting prima groeien. Heb jij een wat minder vruchtbare bodem, bijvoorbeeld een zandgrond, dan kun je tijdens de groei wat (biologische) mestkorrels toevoegen. Strooi dat aan de voet van de plant en geef daarna water, zodat het goed de bodem intrekt.

 

Wanneer snijbiet oogsten

Wat ik hierboven al zei: in principe kun je snijbiet al heel vroeg oogsten. Knip de buitenste blaadjes af en de plant groeit vanuit het hart weer verder. Zelf oogst ik snijbiet als de bladeren flink uit de kluiten gewassen zijn. Ook dan oogst je ze vanaf de buitenkant, zodat ze lekker verder kunnen groeien. Je kunt snijbiet het beste meteen op de dag van de oogst opeten, want na de oogst kun je de snijbiet slechts 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Zelf zet ik ze met de stelen in een glas/vaas met water om ze wat langer goed te houden als ik ze niet op dezelfde dag opeet.

Snijbiet laten overwinteren

Mijn snijbiet in december. Ze staan er nog prachtig bij!

Ik laat mijn snijbiet in de winter gewoon in de moestuin staan. Tot nu toe hebben ze elke winter nog overleefd. Meestal doe ik niets, alleen 2 jaar terug heb ik bij flinke vorstschade het blad afgeknipt. In het voorjaar liepen ze gewoon weer uit. Een oersterke plant dus waar je een heel jaar lang van kunt genieten.

Snijbiet recepten

Weet je niet zo goed wat je in de keuken allemaal kunt doen met snijbiet? Bekijk dan eens een van de vele recepten op mijn site:

Hartige taart met snijbiet
Pizza met snijbiet
Lasagne met snijbiet
Gevulde snijbietrolletjes

Zelf snijbiet kweken? Zaden bestellen

Wil je zelf aan de slag met snijbiet zaaien en heb je nog zaden nodig? Bij Dutch Garden Seeds heb je ontzettend veel biologische zaden. Met de korting MOESMEISJE krijg je standaard 10% korting in hun webshop.

Video zien?

Vind je het fijn om het zaaien, uitdunnen en oogsten van snijbiet ook nog even op beeld te zien? Bekijk dan mijn YouTube-video.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer