Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Spinazie zaaien: zo krijg jij een succesvolle oogst

Tags:

TuinTuin

Wil jij spinazie zaaien in jouw moestuin? Om teleurstelling te voorkomen, is het slim om op een paar dingen te letten. In dit blog lees je precies wat je wel en niet moet doen om een goede oogst te krijgen.

Spinazie zaaien is niet zo ingewikkeld, maar zorgen voor een goede oogst kan soms een uitdaging zijn. Dat komt omdat spinazie de eigenschap heeft om snel door te schieten (voortijdig in bloei gaan) en dan is het gedaan met deze lekkere en gezonde bladgroente. Tenminste als je niet goed oplet welke spinazie je wanneer zaait. Ik ga je alles vertellen over succesvol spinazie kweken. Want heus, laat je niet ontmoedigen door al die verhalen over een mislukte oogst. Het kan echt wel als je het een beetje slim aanpakt.

Wanneer welke spinazie zaaien?

Als je spinazie gaat zaaien dan kan dat in principe tussen januari en oktober. Je hebt allerlei verschillende soorten: vroege spinazie die je in januari/februari zaait en bijvoorbeeld winterspinazie die je in oktober nog kunt zaaien. Je kunt spinazie verdelen in scherpzadige en rondzadige rassen. Het verschil zie je heel duidelijk.

Boven zie je de rondzadige en onder de scherpzadige zaden.

De scherpzadige rassen groeien heel snel en kun je het beste in het vroege voorjaar zaaien. De bladeren zijn spits en staan opgericht. De rondzadige groeien langzamer en zijn vooral geschikt voor de warmere maanden. Dit blad is ronder en groeit meer in de vorm van een rozet. Waarom is het belangrijk om rekening mee te houden met het ras? Dat heeft alles te maken met waar spinazie om bekend staat: het doorschieten voordat jij klaar bent om te oogsten.

Spinazie doorschieten

Veel beginnende moestuiniers raken teleurgesteld als de spinazie die ze gezaaid hebben binnen no time doorschiet. De plant gaat bloeien en dan gaat de smaak rap achteruit, waarna de plant afsterft. En dan is het gedaan. Soms gebeurt dat zelfs als de planten nauwelijks 15 cm hoog zijn. Vaak gebeurt het doorschieten bij spinazie als het heel droog en warm weer is. Het is dus belangrijk om genoeg water te geven in deze periodes. Een plekje met af en toe ook wat schaduw waarderen ze ook.

Maar het allerslimste wat je kunt doen is alleen zaaien in het vroege voorjaar (de scherpzadige) en einde zomer (de rondzadige). Tussen mei en juli kun je beter geen ‘gewone’ spinazie zaaien. Gelukkig is er een heerlijk alternatief voor de zomermaanden: Nieuw-Zeelandse spinazie.

Nu je dit weet, kun je aan de slag met ‘gewone’ spinazie zaaien!

Hoe spinazie zaaien?

Voordat je gaat spinazie gaat zaaien, is het belangrijk om voldoende compost aan je bodem toe te voegen en de grond lekker los te maken, zodat de zaden makkelijk kunnen wortelen. Je kunt ook een beetje bemesten, maar niet te veel in verband met nitraatvorming.
Je stopt de zaden ongeveer 1-2 centimeter diep in de grond. Je zaait ze op 10 cm afstand van elkaar in de rij en op 15 cm van elkaar tussen de rijen.

Dit is altijd het moment dat ik ga uitdunnen.

Als je net zoals ik lui bent, kun je ze ook later gewoon uitdunnen. Je trekt dan het teveel aan zaailingen eruit zodat ze op 10 cm afstand van elkaar komen te staan. Geef ze na het zaaien genoeg water en blijf dit bij droog weer regelmatig doen tot de zaailingen zijn opgekomen. Ook later is het belangrijk om de grond niet te veel te laten uitdrogen. Het blad bestaat tenslotte voor een groot deel uit water.

Oogsten en bewaren

Meestal kun je na 1 tot 2 maanden oogsten, afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid en of je een snelle of langzame groeier hebt. Je kunt op twee manieren oogsten: of je haal meteen de hele plant eruit (dat doe ik zelf als ie op het punt van doorschieten staat) of je oogst gewoon wat je nodig hebt en laat de plant staan, zodat die verder kan groeien.

spinazie gezaaid in het voorjaar

Trots op de oogst van mijn winterspinazie

Omdat de plant voor het grootste deel uit water bestaat, is deze kwetsbaar. Je kunt hem dus het beste zo snel mogelijk na de oogst opeten. In de koelkast is spinazie ongeveer 2 dagen houdbaar. Tip: als je hem vlak voordat je oogst nat maakt, is ie iets langer houdbaar. Je kunt hem ook 2-3 minuten blancheren en hem daarna invriezen.

Spinazie kweken naast andere groenten: combinatieteelt

Als je een moestuin hebt, dan weet je misschien wel dat je niet zomaar alle groentes lukraak naast elkaar kunt zetten. Dat geldt ook voor spinazie kweken. Er zijn een paar goede buren zoals aardappels, aardbeien, sla, tomaten en koolrabi. Buren waar spinazie liever niet naast staat zijn knoflook en snijbiet.

Alternatieven voor spinazie kweken

Alternatief voor spinazie

Wil je toch graag in de zomer een op spinazielijkende groente kweken? Denk dan eens aan doorlevende spinazie of Nieuw-Zeelandse spinazie. Doorlevende spinazie, oftewel spinaziezuring, is eigenlijk geen echte spinazie maar heeft er bij het bereiden wel veel van weg. Je kunt hem zaaien vanaf half maart en oogsten door hem een paar centimeter boven de grond af te snijden/knippen. De plant groeit dan gewoon verder. Meerdere seizoenen zelfs! Ik ga hem dit jaar voor het eerst kweken.

spinazie kweken alternatief

Hier zie je goed de lange uitlopers van de plant.

En dan heb je nog de Nieuw-Zeelandse spinazie, die juist van een warme en droge zomer houdt. Hij krijgt wel bloemetjes, maar het blad heeft daar totaal niet onder te lijden qua smaak. Ideaal dus om in de warme maanden te telen. Je kunt hem vanaf april binnen voorkweken en vanaf half mei buiten uitplanten. Let op! De plant dijt wel flink uit met uitlopers. Ik teel hem zelf dus altijd in pot met biologische potgrond en dat gaat ook prima! Je blijft er de hele zomer tot aan de eerste vorst van plukken. Slim dus om te combineren met gewone spinazie die je dan in het vroege voorjaar en de late zomer zaait.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om gewone of Nieuw-Zeelandse spinazie te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Succes met jouw spinazie-avontuur!

Ik hoop dat ik je op deze manier een beetje op weg heb geholpen. Wil je alles nog een keertje nakijken op video? Dat kan! Heb je nog vragen op opmerkingen, laat gerust een reactie achter.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer