Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Sugarsnaps: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Sugarsnaps kweken is niet ingewikkeld en het kan zelfs in pot. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Ik leg je stap voor stap uit hoe je sugarsnaps zaait, uitplant en oogst. Zo heb jij straks heerlijk knapperige groenten op je bord liggen.

Sugarsnap, of ook wel suikererwt, is een perfecte groente voor in een wat kleinere moestuin of op je balkon in pot of bak. Het zijn slanke planten, die je dicht op elkaar kunt zaaien. Ze nemen eigenlijk vooral ruimte in de hoogte in. En de opbrengst is in tegenstelling tot de doperwt flink. Ik heb vorig jaar aardig wat maaltjes gegeten van 2 rijtjes van 1,5 meter lang.

Sugarsnaps zaaien: wanneer en waarin?

Je zaait sugarsnaps vanaf half maart tot eind april in de volle grond of je zaait vanaf half februari thuis voor. Ik zaai eigenlijk altijd voor, want dan heb je minder last van vogels en muizen die je zaden oppeuzelen voordat ze zijn opgekomen.

Je kunt sugarsnaps op allerlei manieren voorzaaien: in wc-rolletjes, plastic potjes, bakjes van het afhaalrestaurant, een lege champignondoos of in turfpotjes.

Het voordeel van wc-rolletjes of turfpotjes is dat je ze zo de grond in kunt zetten, het materiaal vergaat vanzelf.

Grondsoort

Ik gebruik altijd speciale zaai- en stekgrond voor het voorzaaien. Waarom? Het is luchtiger en losser dan gewone potgrond waardoor de worteltjes zich makkelijker ontwikkelen. Bovendien zit er minder voeding in, waardoor de zaailingen niet té snel groeien. Daar worden je plantjes slap en iel van, terwijl je juist mooi gedrongen en stevige zaailingen wilt. Dit jaar zaai ik voor het eerst in kokospotgrond van Cellmax Het zou veel beter water vasthouden, waardoor je minder water hoeft te geven. En je kunt het hergebruiken. Erg benieuwd!

Zaaidiepte

Als je een paar dagen wilt winnen, kun je de sugarsnaps een nachtje in water laten weken. De zaadhuid wordt dan zacht, waardoor het zaad sneller kiemt.
Als je thuis voorzaait stop je de zaden ongeveer 2 centimeter diep in de grond. Zaai je in de volle grond, houd dan zo’n 5 cm diep aan. Zo kunnen de muizen en vogels er minder makkelijk bij.

Standplaats

Je kunt de zaden binnen in een onverwarmde ruimte zetten of op een beschut plekje in je tuin, eventueel met vliesdoek erover. Zet ze vooral niet te warm. Zo is de overgang naar de volle grond straks minder groot. De zaden ontkiemen al vanaf 5 graden. Na 1-2 weken komen de sugarsnaps op.

Uitplanten

sugarsnaps zaaien

Als de zaailingen meerdere blaadjes hebben en de sugarsnaps zo’n 5-10 cm hoog zijn, kun je ze in maart buiten uitplanten op 3cm afstand van elkaar aan beide kanten van een klimrek. Sugarsnaps hebben niet veel nodig. Een beetje compost is genoeg. Zaai je in de volle grond, zaai dan ook op ongeveer 3cm van elkaar.

Wil je sugarsnaps kweken in een pot? Maak dan een soort tipi van takken of bamboestokken maken. Bij die laatste moet je ze wel een beetje begeleiden en vastbinden, want bamboe is glad.

Bloemen

sugarsnaps kweken

Rond mei zie je prachtige bloemen verschijnen waaruit uiteindelijk sugarsnaps groeien. Vooral in deze periode is water geven bij droogte belangrijk, want de plant is hard aan het werk om mooie sugarsnaps voor jou te produceren. Wat je kunt doen om verdroging van je grond tegen te gaan is mulchen. Dat scheelt weer water.

De bloemen zijn uitgebloeid en de eerste sugarsnaps verschijnen.

Oogsten maar!

Sugarsnaps zijn klaar als de peul wat dikker is. Je kunt een schaar gebruiken om te oogsten, maar de peulen er ook gewoon met de hand vanaf halen. Je kunt oogsten in de maanden juni en juli. En soms nog in augustus als je ze wat later hebt gezaaid. Zelf eet ik mijn sugarsnaps altijd meteen op. Maar je kunt ze ook even kort blancheren en ze dan invriezen. Wat jij wilt!

Klaar om te oogsten. Lekker dik en knapperig!

Zoals je ziet, sugarsnaps kweken is een peulenschil. Zorg vooral dat de zaden niet voortijdig worden opgegeten en vergeet het watergeven niet bij langdurige droogte en warmte. That’s it! Verder doet de natuur zijn werk.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om veldsla te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

18 Reacties

  1. mia put

    KAN U MIJ GRATIS JE BLOG OF NIEUWSBRIEFDOORSTUREN ? Danku

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Mia,

      Dat kan zeker. Je kunt je via mijn site (even naar beneden scrollen) aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Daarin staat ook altijd de nieuwste blog. Veel moestuinplezier!

      Antwoord
  2. Kitty

    Hallo Kim,

    Ik heb net je site ontdekt en hoe leuk is die 🙂
    Ik heb een balkon en mijn vraag is dan ook of je ergens alle tips en weetjes voor een balkon-moestuin bij elkaar hebt staan.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Kitty! Wat leuk om te horen, dank je wel!

      En nee, dat had ik nog niet (behalve met een tag balkon), maar ik heb even een categorie potten en bakken aangemaakt:https://moesmeisje.nl/tag/moestuin-in-potten-en-bakken/

      Slim idee namelijk! Binnenkort zie je die ook in het overzicht van de blogs staan.

      Binnenkort komt er nog eentje bij over een kruidentuintje.

      Antwoord
  3. Nicky

    Hoi kim even een vraagje. Kun je de ewrten van sugarsnaps uit de supermarkt gebruiken om te zaaien?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Nicky,

      Ik denk het niet. Je oogst sugarsnaps namelijk voordat de erwten die erin zitten rijp zijn. Dat is bij de sugarsnaps uit de winkel ook zo. Het zijn dus de onrijpe zaden en die kun je niet laten kiemen.

      Antwoord
  4. Nora

    Hoi Kim, vraagje hoelang duurt het ongeveer voordat Sugar Snaps goed zijn. Ikzelf heb 1,5 week geleden de eerste sugar snaps ontdekt maar ik heb geen idee hoelang het duurt voordat ik het kan oogsten.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Nora,

      Ligt er een beetje aan hoe je ze wilt eten. Je kunt ze eten zoals ik (als ze een beetje dikkig zijn en “op knappen staan”, dan heb je “meer” sugarsnap), maar ook eerder oogsten, wat de meeste mensen doen. Ze lijken dan op de sugarsnaps die je in de winkel koopt. Dus niet helemaal plat, maar ook niet al helemaal bol. Ze moeten in ieder geval niet helemaal plat zijn zoals peultjes. Hopelijk heb je hier wat aan? En je mag me ook altijd even een fotootje mailen hoor op info@moesmeisje.nl. Dan kijk ik even met je mee. Groetjes!

      Antwoord
  5. Molly

    Leuk blog, wil me graag inschrijven

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je kunt je via mijn site inschrijven voor de Moesbrief!

      Antwoord
  6. Carola

    Mijn sugarsnaps plant is tijdens het vastbinden aan groeirekje geknapt aan de bovenkant, kom dit nog goed? En kan ik anders nu nog een nieuw zaadje planten of is dit te laat?

    Alvast bedankt voor je bericht!😀

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Carola,

      Je kunt proberen hem nog op te binden, als ie niet helemaal door is en de sappen kunnen blijven stromen, kan het goed gaan. Als ie echt helemaal door is, zou ik het eraf knippen. Misschien krijgt de plant dan zijscheuten? Voor het zaaien van sugarsnaps is het nu helaas te laat in het seizoen.

      Antwoord
  7. Jacqueline

    Kan je uit verse gekocgte sweet peas de zaadjes halen en laten drogen en dan weer zaden?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jacqueline,

      Ik weet dat eerlijk gezegd niet 100% zeker. Bij peper en paprika heb ik dat weleens gedaan, maar bij sugarsnaps nog niet. Ik weet namelijk niet wat er gebeurt als ze in een koeling liggen. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen!

      Antwoord
  8. Jacqueline

    Uiteraard “gekochte” en ik heb mij op je site aangemeld. Dank je wel.

    Antwoord
  9. Richard

    L.S.
    voorzaaien in wc rolletjes kan ook tot gevolg hebben dat de zaden slecht ontkiemen en groeien vanwege de oplos-stoffen en lijmen die er in zijn verwerkt( eigen ervaring of niet de juiste wc rolletjes).
    tov plastic-potjes.
    Dus gewoon zelf ontdekken en proberen.
    gr. Richard

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar dat komt misschien omdat ik biologisch wc-papier koop?

      Antwoord
  10. Kim Nelissen

    Ik wok ze zelf meestal, maar koken kan natuurlijk ook. Ik gok iets van max 5 minuutjes, want je wil ze wel knapperig houden.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe Lang Moeten Sugar Snaps Koken? - Lykkes Liv - […] Sugarsnaps zijn klaar als de peul wat dikker is. Je kunt een schaar gebruiken om te oogsten, maar de…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer