Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Terugblikken en vooruitkijken in de moestuin

Tags:

TuinTuin

Het einde van het jaar nadert en voor mij is dat altijd het moment om terug te kijken op het afgelopen moestuinseizoen: wat ging er goed, wat ging er minder goed? Had ik daar zelf invloed op? Daarmee kijk ik automatisch ook vooruit: wat ga ik aankomend seizoen anders doen?  In dit blog deel ik mijn ervaringen uit 2023 en mijn nieuwe plannen voor 2024.

Moestuin mislukkingen

Als je mijn vlogs op YouTube volgt, dan had je het al kunnen zien: dit jaar was wel een een beetje het jaar van de teleurstellingen en mislukkingen. Deels kwam dat door het weer. Het was nog lang koud, de lente wilde maar niet echt starten. Daardoor duurde het lang voordat er dingen opkwamen, stierven mijn uitgeplante bonen en liepen de courgette en pompoen schade op. Met die laatste twee is het daarna eigenlijk niet echt meer goed gekomen. Mijn les: toch gewoon geduldig wachten. Dan maar wat later de grond in. Niet de datum is leidend, maar het weer.

Wat er verder nog allemaal niet echt wilde lukken: snijbiet (kwam wel op maar groeide niet), pluksla, veldsla, rucola, spinazie (kwamen allemaal gewoon niet/nauwelijks op), radijs (werd vlezig door te weinig water geven) en pastinaak (4 van de 10 zaden ontkiemden).

Behalve dat er maar weinig pastinaak opkwam, waren ze ook een beetje vertakt. Voortaan de grond dus nog beter losmaken van tevoren. Zeker op kleigrond!

Bij de radijs was het mijn eigen schuld. Ik had toch meer water moeten geven in die ene droge periode. Maar verder? Ik weet het oprecht niet. Het enige wat ik kan bedenken is dat mijn bodem niet genoeg voedingsstoffen bevat. Ik heb dat in maart laten testen bij de Welkoop en daar kwam toen inderdaad uit dat mijn bodem nauwelijks voedingstoffen bevatte. Maar dat was ook logisch, want toen had ik nog geen compost of mestkorrels toegevoegd. Misschien put ik mijn bodem meer uit dan ik denk, omdat ik het hele jaar door kweek? Dat kan ook nog.

Dit ging wel heel goed!

Gelukkig waren er ook positieve verrassingen. Zo heb ik echt maaaaanden kunnen oogsten van mijn klimbonen (de neckarkoningin van Dutch Garden Seeds en de Blauhilde van Zaadhandel van der Wal) die het echt fantastisch deden. Elke week had ik een hele maaltijd voor mezelf. Echt geweldig!

Tip: bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code moesmeisje altijd 10% korting in hun webshop. 

Ook de kolen deden en doen het goed. De spruitkolen zitten vol met dikke spruiten, de bijzondere, oude boerenkoolrassen van Zaadhandel Vreekens gaan lekker, de boerenkoolspruitjes zitten al aan de plant en de palmkool doet het ook prima. De enige planten die het niet goed deden, waren de paarse spitskolen. Die zaten helemaal onder de slakken. Maar verder heb ik weinig plagen gehad. Geen/nauwelijks last van koolwitjes (ik denk omdat ik er Oost-Indische kers als afleiding tussen heb gezet?) en ook geen last van de melige koolluis. Heel fijn!

 

Mijn plannen voor 2024

Aankomend seizoen ga ik sommige dingen anders aanpakken. Het belangrijkste wat ik ga doen is mijn bodem proberen te verbeteren. Ik ben daar nu al mee gestart. Ik ga een jaar lang de producten van GrnFix testen, te weten: bodembalans, bodemboost en bodembehoud. Deze 3 producten bij elkaar voegen allerlei goede dingen aan de bodem toe: 70 sporenelementen, bodemleven, micro-organismen en voeding.


Uit onderzoek blijkt dat de bodems in Nederland en wereldwijd veel minder sporenelementen bevatten dan vroeger, waardoor groenten ook minder voedzaam zouden zijn. Reuze interessant om te kijken wat dit met mijn bodem gaat doen.
Samen zou deze producten de bodemstructuur, waterhuishouding en wortelgroei van planten verbeteren en dus ook de opbrengst. Ik heb het product onlangs al over mijn bodem verspreid en ga dat in het vroege voorjaar nog een keer doen. Ik ben heel erg benieuwd!

Wil jij deze producten ook testen? Dan kan met 15% korting met de code moesmeisje15. Via deze link naar de webshop van Grnfix wordt jouw korting automatisch verrekend.

En verder zijn dit mijn goede voornemens:

• Grond beter zaaiklaar maken: beter onkruid wieden van tevoren en de grond vlakker harken.
• Grond niet meer kaal laten in de winter: echt zorgen dat alle lege plekjes bedekt zijn, ook tussen de kolen. Dat doe ik dus nu al. Ik gebruik herfstblad en op sommige plekken stro (rond de knoflook, ui en tuinbonen). Zo heb ik minder onkruid in het voorjaar en bescherm ik de bodem tegen de vrieskou.
• Iets minder dicht op elkaar zaaien/planten: ik ga meer ruimte proberen te laten tussen de verschillende groenten, zodat ze elkaar niet verdrukken en genoeg ruimte en licht krijgen.
• De Afrikaantjes meer aan de randen planten: deze hebben de tomaten echt verdrukt, waardoor deze minder licht kregen
• Ik ga voor niet-rankende Oost-Indische kers: deze heeft de courgette en pompoen te veel overwoekerd.
• Ik ga er nog meer bloemen inzetten: ik heb aan de randen nu al extra bloembollen erin gezet en ik wil volgend jaar voor het eerst strobloemen en oranje cosmea gaan kweken.
• Geen tomaten meer in de volle grond, maar alleen in pot in de achtertuin. Daar gingen ze afgelopen jaar beter. Heb ik meteen meer ruimte voor bloemen 😉

Mijn lievelingsdahlia van afgelopen seizoen: Dahlia Nicholas

Wat blijf ik hetzelfde doen?

Er zijn ook dingen goed bevallen die ik aankomend jaar weer ga doen:

• De dahlia’s vanaf maart binnen voortrekken in potten (fijn tegen slakken!) en daarna al redelijk vroeg afharden buiten, zodat het mooie gedrongen planten worden en geen lange slungels.
• Verschillende groenten door elkaar zetten (polycultuur); ik heb het gevoel dat ik daardoor dit jaar veel minder last had van plaagdieren
• De knoflook aan de randen van mijn moestuin zetten. Zo nemen ze minder ruimte in beslag en staan heb ik minder kans op een plaag omdat ze dan naast veel verschillende andere groenten en tussen de bloemen staan.
• Groenbemesters zaaien tussen de kolen. Deze binden stikstof aan zich waar de kolen van profiteren en ze bedekken de bodem waardoor ik minder last van onkruid heb.

Ik ben vast nog val alles vergeten, maar dit waren de belangrijkste lessen uit mijn moestuin in 2023 en mijn plannen voor 2024.

Ik wens je alvast een heerlijk moestuintuinseizoen!

Ps. Deel vooral ook jouw ervaringen en tips in een reactie. Zo kunnen we van elkaar leren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer