Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Veldsla zaaien: ideaal als wintergroente

TuinTuin

In de moestuin is veldsla onmisbaar. Tenminste als je in de winter ook nog wat lekkere groente wil kunnen oogsten. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe veldsla zaaien, onderhouden en oogsten in zijn werk gaat. Wees gerust: het is supersimpel!

Ik ben dol op sla. Ik eet het als salade, in wraps, op brood, in poke bowls, waar niet in of op eigenlijk? De meeste soorten sla zaai je in het voorjaar en oogst je voordat de vorst komt. Jammer, want ik wil in de winter ook gewoon lekker sla blijven eten. Gelukkig is daar een oplossing voor: veldsla kweken. Een knapperige sla met kleine blaadjes, die het prima doet op het moment dat andere slasoorten het laten afweten.

Verschillende soorten veldsla in de moestuin

Je kunt verschillende soorten veldsla kweken: er bestaan groot- en kleinbladige rassen. De grootbladige hebben lang blad, groeien snel, maar zijn minder winterhard dan hun kleine broertjes. Die kleinbladige groeien vanuit een rozetje, blijven klein, maar kunnen wel veel beter tegen strenge vorst. Ik zaai dit jaar allebei de soorten. De kleine kan ik dan wat eerder oogsten en de grote later in de winter en het vroege voorjaar, zodat ik de oogst goed kan spreiden. Beide soorten staan het liefst in de zon of halfschaduw.

Veldsla zaaien

Een van de bekendste grootbladige veldslasoorten is de Grote Noord-Hollandse.

Wanneer veldsla zaaien?

Je kunt beide soorten veldsla zaaien in de maanden augustus en september. Ideaal dus als nateelt in de moestuin. Veel (zomer)groenten lopen dan op hun einde en er beginnen langzaam lege stukjes in je moestuin te ontstaan. Ik zaai ze zelf altijd op het veldje waar de aardappels stonden.

Hoe zaaien?

Veldsla heeft niet veel nodig. Een klein beetje compost is voldoende, mest hoeft niet. Je zaait op 1-2 cm diep want de zaadjes zijn klein. Je kunt ze meteen op de goede zaaiafstand zaaien (15 cm tussen de rijen en 4 cm in de rij) of ze later uitdunnen. Ik ga altijd voor het laatste. Ik heb er liever te veel dan precies genoeg in verband met de slakken die einde zomer weer oprukken in de moestuin. Ik heb goede ervaring met het inzetten van aaltjes, de natuurlijke vijand van de slak.

Na het zaaien van de veldsla geef je voorzichtig water met een broeskop of een tuinslang met een zachte straal, zodat de zaadjes niet wegdrijven. Daarna houd je de grond tot de zaadjes gekiemd zijn vochtig.

Opkomst en uitdunnen

Na ongeveer 12-16 dagen komen de plantjes op. Je hebt dus een beetje geduld nodig bij veldsla kweken. Ik laat ze na de opkomst nog even groeien tot een aardig formaatje en dun ze dan pas uit. Uitdunnen is niets anders dan het te veel aan zaailingen eruit trekken, zodat de rest genoeg ruimte heeft om uit te groeien tot volwassen planten. Ben je bang dat je er te veel zaailingen mee uittrekt? Dan kun je ook uitdunnen met een schaar.

 

Veldsla kweken: belangrijke verzorgingstips

Veldsla is een bladgewas en dat betekent dat het plantje redelijk wat vocht nodig heeft. Het bestaat tenslotte voor een groot deel uit water. Geef bij langdurige droogte genoeg water. Meestal komt dat in de nazomer/herfst vanzelf goed door regenval, maar zo niet, doe het dan zelf. Zoals eerder gezegd is veldsla een echte wintersla. Toch is het slim om de plantjes bij stevige vrieskou te bedekken met bijvoorbeeld vliesdoek. Dat geldt zeker voor de grootbladige variant.

veldsla kweken

Haal vallend herfstblad niet weg, maar laat het liggen. Het is een gratis isolerend laagje dat tegen de kou beschermt. Bovendien wordt het omgezet in compost door de bodemdieren.

Combinatieteelt

Ik zet veldsla zelf altijd op het stukje met de nateelt-bladgewassen zoals raapsteel, rucola, mizuna en winterpostelein. Dit omdat deze gewassen ongeveer dezelfde behoefte hebben. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook tussen de aardbeien of herfstuien zetten.

Veldsla oogsten

Oogsten kan ongeveer vanaf eind september tot eind januari. In zachte winters is het me overigens vaak gelukt om de veldsla de winter door te loodsen. Je oogst door af te knippen wat je nodig hebt. Je laat het plantje dus bij voorkeur in de grond staan, het groeit dan gewoon verder. Je kunt veldsla het beste gewoon “bewaren” in de moestuin zelf; in de grond. In de koelkast is het een paar dagen houdbaar.

Veldsla kweken in pot of bak

Heb je geen moestuin en kweek je op je balkon of in potten/bakken in je tuin? Dan kun je daar ook prima veldsla in kweken. Het zaaien en verzorgen gaat precies op dezelfde manier. Let er alleen op dat grond in potten en bakken sneller uitdroogt dan de volle grond. Vaker water geven dus! Wil je langer genieten van jouw veldsla? Ga dan voor een kweekbak met een deksel erop. Ik heb zelf deze kweekbak op poten van Elho en ben er superblij mee. In het voorjaar kan ik eerder starten en in najaar langer doorgaan met kweken. Ideaal!

Let op! Je moet hier nog wel de deksel bij bestellen.

Video over veldsla

Vind je het fijn om alles nog even op beeld terug te zien? Bekijk dan mijn video over veldsla zaaien.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om veldsla te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Nog vragen over veldsla in de moestuin?

Ik hoop dat je nu weet hoe je veldsla moet kweken. Ik zeg zaaien maar! Heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

4 Reacties

  1. Marien

    Heldere en inspirerende video !

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dank je wel Marien!

      Antwoord
  2. Sandra

    Hoi, ik heb veldsla plantjes gekocht (per 6 verpakt bij de tuinwinkel). Ik heb er 4 in een bak gedaan, de andere 2 ieder apart in een kweekpotje. Ze staan allemaal in huis. Mogen ze direct zonlicht krijgen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik denk dat je ze dan beter op een lichte plek zonder direct zonlicht kunt plaatsen want het kan flink warm worden achter een raam.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer