Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Tips voor het starten van een vensterbankmoestuin

TuinTuin

Heb je geen tuin of balkon en wil je toch moestuinieren? Maak dan een vensterbankmoestuin aan! Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. In dit blog geef ik je praktische tips voor het starten van jouw eigen indoor moestuin.

Kriebelt het? Heb je zin om jouw eigen groenten en kruiden te kweken? Maar heb je geen tuin of balkon of gewoon geen plek daarbuiten? Dan kun je ook prima op je vensterbank moestuinieren. Ok toegegeven, een pompoenplant kun je er niet kweken, maar er zijn best wat leuke opties. Ik ga je stap voor stap helpen met het opzetten van jouw eigen moestuin binnen.

Wat heb je nodig?

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt voor jouw vensterbankmoestuin. De belangrijkste op een rij:

• Een lichte vensterbank

Planten en dus ook groenten en kruiden hebben licht nodig. Zonder licht geen groei. Zorg dus dat je een vensterbank uitzoekt waar genoeg licht komt. Afhankelijk van wat je wil kweken kan dat zonnig zijn, maar ook gewoon licht zonder felle zon (daar heb ik het later nog over bij de geschikte groenten).

vensterbankmoestuin

Heb je geen vensterbank of is ie, net zoals bij mij, heel ondiep? Dan kun je ook een tafeltje of rek voor het raam zitten. Werkt meer dan prima weet ik uit ervaring.

• Zaai- en stekgrond en potgrond

Als je gaat zaaien, kun je dat beste in zaai- en stekgrond of kokospotgrond doen. Dat is luchtiger dan gewone potgrond, waardoor de zaailingen goed kunnen wortelen. En er zitten nog geen voedingsstoffen in. Dat hebben kleine zaailingen nog niet nodig. Als je zaailingen wat groter zijn (als ze hun twee eerste echte blaadjes hebben, naast de kiemblaadjes) kun je ze overzetten in potgrond. Ik gebruik zelf het liefst biologische potgrond (link bol)

• Zaden

indoor moestuin_ zaden kopen

Zonder zaden kom je niet ver, dus die moet je natuurlijk ook aanschaffen. Bij Dutch Garden Seeds heb je ontzettend veel keuze en kun je zowel groenten- als kruidenzaden kopen. Met de code “moesmeisje” krijg je 10% korting op je bestelling. Voordeel: ze leveren razendsnel!

• Kweekbak voor op de vensterbank

Wil je al vroeg in het seizoen starten, dan is het handig om een kweekbak voor op je vensterbank te kopen. Of meerdere als je echt lekker los wil. Op die manier creëer je een wat warmer klimaat voor jouw kleine plantjes. Dat is niet bij alle groenten nodig, maar de meesten vinden dat wel fijn. Ook als je huisdieren hebt, zoals een nieuwsgierige kat, kan een kweekbak handig zijn.

kweekkas vensterbank

Ik heb zelf onder andere deze kweekbak van de Moestuinwinkel. Voordeel: hij is lekker hoog, dus je zaailingen groeien er niet heel snel al uit. Je kunt er ook kokostabletten indoen. Met de code moesmeisje05 krijg je 5% korting in hun webshop. 

Geschikte groenten voor jouw vensterbankmoestuin

Welke groenten zijn geschikt voor jouw vensterbankmoestuin? Je kunt je voorstellen dat groenten die heel veel ruimte innemen zoals pompoen, courgette of kolen niet echt een geslaagd idee zijn. Maar er zijn genoeg leuke opties. Ik noem er een paar:

• Sla, en dan met name rucola en pluksla. Voordeel: deze kun je afknippen en dan groeien ze zo weer aan. Sla heeft niet per se felle zon nodig. Liever niet juist, want dan drogen de potjes veel te snel uit en sla heeft juist veel water nodig.
• Peper en paprika. Kies het liefst voor de wat kleinere soorten (sommige planten kunnen wel een meter hoog worden). Deze planten staan graag in de zon.
• Balkontomaat. Ook tomatenplanten kunnen flink uitdijen, maar er zijn balkontomaatjes die lekker laag blijven. Ook voor tomaten geldt: zon, zon zon!
• Kruiden. Heb je veel zon, kies dan voor Mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en basilicum. Heb je minder zon? Dan doen peterselie en bieslook het heel goed.
• Lente-ui. Deze doen het eigenlijk op elk plekje wel, zolang ze maar licht krijgen.

Tip! Laat ze hergroeien als je een bosje koopt in de supermarkt.

Indoor moestuin op andere plekken in huis

Heb je geen vensterbank voor jouw moestuin of alleen een vensterbank waar weinig licht komt? Dan kun je altijd nog een groeilamp kopen. Deze simuleert natuurlijk daglicht waardoor je op elke plek die je maar kunt bedenken jouw indoor moestuin kunt aanleggen. Hoe handig is dat!

Waar je op moet letten bij een moestuin binnen

Hoe leuk binnen moestuinieren ook is, er zijn wel twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

Water geven

Binnen valt geen regen. Dat betekent dat je vaker water moet geven dan met een moestuin buiten. Let goed op dat je planten niet droog komen te staan. Je ziet het vanzelf: blaadjes slap = water geven.

Ongedierte

Door de warmte en de lage luchtvochtigheid in huis, heb je ook sneller last van beestjes zoals luizen en spint. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar wel helpt is om je planten een paar keer paar week te vernevelen met een plantenspuit. Als ze eenmaal beestjes hebben, kun je ze elke week een douchebeurt geven om de luizen of spint ervanaf te spoelen. Wil dat niet helpen: spuit je planten dan in met een mengsel van groene zeep en water.

Vragen over vensterbankmoestuinieren? Stel ze gerust!

Ik hoop dat je zo een goede start kan maken met jouw eigen vensterbankmoestuin! Veel plezier! En heb je nog een vraag? Laat een reactie achter of stuur een berichtje via Instagram of mail naar Info@moesmeisje.nl.

Foto’s: Thomas Duiker (Dyve Media en Sixteen Miles Out op Unsplash.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

4 Reacties

  1. Lotte

    Hoi Kim,

    Wat leuk om je te volgen. Ik kan ook niet wachten om te beginnen met zaaien! Ik heb een brandende vraag. Vorig jaar begonnen met mijn moestuin. Welliswaar in potten. Ik heb veel geld besteed aan potgrond. Nu is mijn vraag of ik deze dit jaar weer kan gebruiken. Zo ja hoe moet ik die behandelen?

    Groetjes Lotte

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Lotte,

      Dat kan wel, maar de voeding is er wel uit. Dus je zult wel bij moeten mesten bij groenten die voeding nodig hebben.

      Antwoord
  2. Ted Hoeks

    Ik heb bloemkool gezaaid, in het raam kozijn maar ze zijn zolang en iel geworden,
    ik heb ze al overgeplant, volgens mij word dit niets, hoe moet ik dit de volgende keer doen.
    gr Ted hoeks

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je zou of een groeilamp kunnen lopen of even wachten met zaaien tot maart, wanneer de dagen langer worden.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer