Waarin kun je allemaal voorzaaien?

In het voorjaar is het tijd voor het grote voorzaaien. Wat een feest! Maar in welke grond kun je allemaal voorzaaien en waar doe je die zaadjes dan in? Ik geef je allerlei opties: van potgrond tot vermiculiet en van kweekpotjes tot eierdozen.

De lente is mijn favoriete tijd van het jaar: de start van het moestuinseizoen! Eindelijk mag ik weer al mijn zadenzakjes tevoorschijn halen en lekker zaaien. Ik ga je vertellen wat ik daarvoor allemaal gebruik.

Zaaigrond

Ik heb echt allerlei grond gebruikt om in voor te zaaien. En wissel nog steeds af. Net wat ik op dat moment in huis heb of kan kopen.

1. Biologische potgrond met brekerzand

Omdat potgrond vaak wat steviger is, meng ik het met een deel brekerzand: meestal 1/5e of 1/4e brekerzand en de rest potgrond. Omdat ik biologisch tuinier gebruiken ik naast biologische zaden ook altijd biologische potgrond. Ik ben nou eenmaal iemand van alles of niets. Wat je ook kunt doen is gewoon oude potgrond gebruiken die je in een pot met uitgebloeide planten hebt zitten. Scheelt weer geld.

2. Zaai- en stekgrond

Je hebt ook speciale zaai- en stekgrond. Die is een stuk luchtiger dan potgrond en er zitten vaak geen tot weinig voedingsstoffen in. En dat is dus goed, want zaailingen hebben als ze klein zijn eigenlijk helemaal geen voedingsstoffen nodig. Doordat de grond luchtiger is, kunnen de zaailingen makkelijker wortelen.

3. Cocospeat/kokospotgrond

Dit gebruik ik sinds kort en ik vind het superfijn! Ik gebruik de cocospotgrond van Cellmax. Het is lekker luchtig en licht (de zak van 40 liter weegt niets) en het houdt water heel goed vast, waardoor je veel minder water hoeft te geven. Ideaal. Het fijne vind ik ook dat je de grond kunt hergebruiken. Je kunt dus heel lang doen met 1 zo’n zak.

4. Vermiculiet

Deze heb ik ontdekt dankzij Jelle van de Makkelijke Moestuin. Vermiculiet is een mineraal dat je nat maakt met water. Totdat de zaden opkomen hoef je geen water te geven, want het materiaal houdt het water vast. Ik gebruik het vooral voor de wat grotere zaden zoals courgettes. Ook dit kun je gewoon recyclen als je het na gebruik schoon spoelt met water.

5. Keukenpapier

Dit heb ik vorig jaar voor het eerst gebruikt en ik ben fan! Je vouwt 2 vellen keukenpapier een paar keer dubbel en legt het in een laag bakje. Je maakt het goed vochtig met water en legt de zaden erin. Ik doe dit eigenlijk alleen met sugarsnapzaden (doperwten kunnen dus ook) en sperziebonen. Bij de sugarsnaps wacht ik tot er een klein worteltje zichtbaar is en dan stop ik ze in de volle grond.


Bij de sperziebonen laat ik ze op keukenpapier tot zaailingen opgroeien. Enorme tijdswinst en je weet zeker dat ze opkomen, iets wat in de volle grond niet altijd zo is. Soms rotten ze weg of eten de vogels of muizen ze op.

6. Koffiefilters

Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd maar ik weet dat sommige moestuiniers hier heel enthousiast over zijn. Deze deno-methode scheelt in ieder geval heel veel ruimte! Fijn als je die niet hebt of als je gewoon heel veel zaden tegelijk wilt zaaien.

Weten waar ik mijn zaden koop? Lees mijn blog: “Biologische zaden voor jouw moestuin. 5 goede adressen”

 

Van kweekpotjes tot eierdozen

Ik gebruik werkelijk waar alles om in voor te zaaien. Naast de gewone kweekpotjes gebruik ik het liefst materialen die ik toch al in huis heb. Beter voor het milieu én mijn portemonnee. Hier een handig lijstje.

1. Lege potjes van planten zoals viooltjes. Die zitten vaak ook nog eens in een handige tray. Deze gebruik ik voor grote zaden zoals tuinbonen en courgettes.

2. Eierdozen. Het liefst doorzichtige, want die kun je dan meteen als kweekbakje gebruiken. Superhandig voor de wat kleinere zaden die veel warmte nodig hebben om te ontkiemen zoals peper en tomaat.

Eierdozen zijn ook handig voor laten voorkiemen van aardappels. Zo beschadigen de uitlopers niet.

3. Bakjes van salade of bijvoorbeeld kiemgroenten. Ook voor de wat kleinere zaden.

Peterseliezaden in een bakje waar kiemgroenten in zaten. Handig als je verschillende soorten wilt zaaien.

4. Bakjes van afhaalrestaurants. Vaak zaai ik hier tuinkruiden in voor zoals bijvoorbeeld kamille.

5. Wc-rolletjes. Handig voor wat smallere zaailingen zoals sugarsnaps en doperwten. Je kunt ze eventueel later zo de grond inzetten, want ze vergaan.

6. Champignondozen. Ook ideaal, zeker die met deksel, want ook daar maak je dan een kweekkasje van.

Je kunt zo’n grote champignonbak ook omgekeerd over een kleiner bakje zetten om er een kweekkasje van te maken.

7. Dit heb ik zelf nooit gedaan omdat ik geen melk drink, maar je kunt ook lege melkpakken gebruiken om in voor te zaaien.

Let wel op: als er geen gaten in de bodem zitten, loop je het gevaar dat je je zaailingen verdrinkt. Geef dus niet te veel water. Gebruik een plantenspuit, dan heb je ook minder kans dat je je tere plantjes beschadigt.

6 Reacties

  1. Lucie

    Ik hoef me niet te vervelen, dank voor de leuke tips!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Nee he? Genoeg te doen de komende tijd:-) En graag gedaan!

      Antwoord
  2. Jan van der Laan

    Beste Moesmeisje.
    Het systeem van keukenpapier gebruik ik al jaren. Ook voor tuinkers; een paar lagen dik in een plastic bakje en na een week de tuiniers inclusief keukenpapier op een bordje waarna je het boven je brood kunt afknippen.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja voor tuinkers heb ik toevallig net een vlog gemaakt en daarin gaf ik dat ook als tip. Werkt super he?

      Antwoord
    • Kim Nelissen

      Graag gedaan en veel zaaiplezier:-)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *