Wat is mulchen en waarom moet jij het toepassen?

TuinTuin

Misschien heb je er wel eens van gehoord: mulchen. Maar wat is mulchen precies en waarom is het zo belangrijk voor je moestuin? Ik leg het je allemaal uit.

Mulchen is een van die moestuintermen die je vaak voorbij ziet komen (voor meer moestuintermen kun je een kijkje nemen in mijn moestuin encyclopedie). Maar wat is het? Simpel: mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. Dat kan echt van alles zijn.

Denk aan:

• Stro of hooi
• Gemaaid gras (let op dat er geen graspollen tussenzitten)
Cacaodoppen
• Bladeren
• Houtsnippers
• Resten van planten (groenbemesters)

Wat is mulchen

Tijdens een extreem warme en droge periode waren mijn sperziebonen heel dankbaar voor de mulchlaag van bladeren.

Ik gebruik zelf verschillende materialen, net wat voorhanden is. In het voorjaar gemaaid gras, in de herfst bladeren die van de enorme populieren in onze moestuin vallen. Als ik even niets heb, cacaodoppen of stro dat ik toch al voor mijn konijnen en cavia’s in huis heb. Kost nagenoeg niets zo’n pak.

Mulchen in de moestuin: de voordelen

Dat laagje organisch materiaal heeft superveel voordelen voor jouw moestuingrond.

1. Uitdroging: het beschermt de bodem tegen uitdroging in warme, droge en zonnige periodes. Door het laagje verdampt het vocht minder snel. Dat betekent minder vaak water geven.
2. Te nat: het voorkomt dat de bodem te nat wordt in koude en vochtige tijden en wortels van groenten wegrotten .
3. Vorst: bij groenten die vorstgevoelig zijn, kun je wat extra mulch verspreiden. Het houdt hun voeten warm.
4. Onkruid: je hebt minder last van onkruid omdat de zaadjes in de bodem minder licht ontvangen.
5. Bodemleven: je doet er allerlei bodemdieren, zoals wormen, kevers en pissebedden een enorm plezier mee. Er is meer om te verslinden!
6. Compost: die bodemdieren van nummer 5 maken gratis compost van het organisch materiaal. En dat verbetert je bodem enorm.

Kortom: er is eigenlijk geen reden om niet te mulchen in jouw moestuin. Doen dus!

Hoe dik moet de laag zijn?

Dat ligt een beetje aan het materiaal dat je gebruikt. Hoe fijner de mulch hoe dunner de laag. Bij fijn materiaal is er namelijk minder luchtcirculatie. Als de laag dan te dik is, gaat het schimmelen of gisten. Houd bij gras bijvoorbeeld maximaal 5 cm aan. Een laag stro mag wel 10 centimeter dik zijn.

Wanneer starten met mulchen?

Goed nieuws. Mulchen in je moestuin kan eigenlijk altijd. Je tuin heeft er in alle seizoenen baat bij. Je kunt het dus op elk moment over je moestuin verspreiden. Als je ziet dat het verteerd is, kun je er weer een nieuw laagje op leggen.
Waar je natuurlijk wel even op moet letten, is dat je het niet vlak na het zaaien over je moestuin verspreidt. Dan hebben de zaadjes, net zoals het onkruid, meer moeite om uit te komen omdat ze weinig licht krijgen. Doe het dus geruime tijd voor het zaaien, zodat het deels al verteerd is, of als de zaailingen groot genoeg zijn.

Wat is mulchen_ mulchen moestuin

In emmers kan water minder makkelijk weglopen als het heel hard regent. Om te voorkomen dat deze courgette ging rotten, heb ik er een mulchlaag van stro opgelegd.

Ook in potten of bakken

Heb jij geen echte moestuin, maar moestuinier je in bakken of potten? Ook dan is mulchen slim. Grond in potten of bakken droogt veel eerder uit. Dat kun je met mulchen tegengaan.

Video over mulchen in de moestuin

Wil je alles nog even nakijken op video? Dat kan!

Veel moestuinplezier! Ps. Heb je nog een vraag? Stel hem gerust in een reactie onder dit blog

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

2 Reacties

 1. Christien de Boer

  Goedenavond,
  Ik wil graag een stukje gras tot fruit tuintje maken. Nu wil ik het eerst gaan mulchen. Moet ik het gras eraf halen of gaat die vanzelf verteren? En wat voor mulch materiaal kan ik het beste doen?
  Alvast bedankt groeten Christien

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Christien, sorry voor de late reactie, ik had deze over het hoofd gezien. Je zou het gras ook kunnen gebruiken als mulch als je het hebt gemaaid. Maar als je net start, zou ik beginnen met een lekker dikke laag compost!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *