Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Wat te doen met groene tomaten? 7 tips

Tags:

TuinTuin

Je hebt tomaten in allerlei kleuren: rood, paars, geel, gestreept. Je kunt het zo gek niet bedenken. Sommige tomatensoorten zijn groen van kleur, zoals de Green Zebra. Als je erin knijpt en het vruchtvlees is zacht, zijn deze tomaten rijp. Groene tomaten smaken net zo heerlijk zoet als de gangbare tomaten. Als die laatste soorten groen zijn, zijn ze nog niet rijp. Kun je nog wat met deze tomaten in je moestuin? Zeker! Niet weggooien dus die groene tomaten. Je krijgt 7 tips om deze onrijpe vruchten nog te gebruiken.

1. Groene tomaten laten rijpen

Net zoals wij zonlicht nodig hebben om te gedijen en vitamine D aan te maken, hebben tomaten veel zonlicht en zonnewarmte nodig om goed te rijpen en hun smaak te ontwikkelen.
Pas als de vrucht volgroeid is, krijgt hij zijn mooie kleur. Dat gebeurt onder invloed van ethyleengas. Als er niet voldoende zonlicht en zonnewarmte meer is, rijpen tomaten niet meer aan de plant. Je kunt onrijpe vruchten er dan het beste vanaf halen.

Wat je kunt doen om groente tomaten te laten rijpen, is het effect van ethyleen nabootsen.
Het effect van ethyleen imiteren kun je doen door de tomaten in een papieren zak te stoppen en deze goed af te sluiten. De vruchten produceren namelijk zelf ethyleengas. Door de zak af te sluiten, stel je ze optimaal bloot aan deze stof.


Tomaten rijpen nog sneller als je een rijpe banaan in de papieren zak doet. Een banaan die goed rijp is, produceert veel ethyleengas. Vaak heb je er niet eens een zak voor nodig om je tomaten zo te laten rijpen. Appels werken ook.
Als je tomaten op de vensterbank in de zon legt, kan dat ook nog wel eens helpen. Ze gaan dan wel een beetje rimpelen, maar ze verkleuren vaak wel tot rood, oranje of een andere kleur die bij hun soort past.

2. Maak er een heerlijke groene tomaten chutney van

Onrijpe tomaten kun je beter niet rauw eten, want ze bevatten een stofje waar je gevoelig voor kunt zijn. Dat stofje stat bekend als tomatine. Het kan onder andere zorgen voor buikpijn, darmklachten en koorts.
Als je onrijpe tomaten verhit, verdwijnt het stofje en kun je ze gewoon eten. Op deze manier kun je er een heerlijke chutney van maken. Bijvoorbeeld met verwarmende kruiden als kruidnagel en kaneel. Dan heb je in de winter een heerlijke smaakmaker bij de curry of de lunch.

3. In de stoofschotel of curry

Als je een stoofschotel of curry maakt, kun je daar prima onrijpe tomaten aan toevoegen. Ze doen misschien niet zoveel met de smaak van het gerecht, maar ze voegen vezels en andere gezonde stoffen toe.

4. In een omelet

Groene tomaten kun je ook toevoegen aan een omelet. Dan krijg je behoorlijk wat vezels binnen en andere voedingsstoffen. Lekker is het om de groene tomaten te combineren met andere groenten. Denk aan paprika, champignon en prei.

5. In de pastasaus

Je kunt groene tomaten prima toevoegen aan de pastasaus. Misschien heb je wat meer kruiden nodig of wat rijpe tomaten om de saus meer smaak te geven, maar de onrijpe tomaten zorgen voor body en vullen de saus goed aan.

6. Salade met groene tomaten

Als je niet gevoelig bent voor tomatine, kun je een salade maken van onrijpe rauwe tomaten. Lekker is bijvoorbeeld de combinatie van tomaten met feta, rode ui en olijven.
Ben je gevoelig voor tomatine of wil je het zekere voor het onzekere nemen, bak de tomaten dan even voordat je ze aan de salade toevoegt.

7. Gebakken groene tomaten

Je kunt groene tomaten prima bakken in bijvoorbeeld kokosolie. Voeg andere groenten en geurige kruiden toe voor de smaak. Dan heb je een lekker bijgerecht en ook nog goed gebruik gemaakt van je onrijpe moestuingroente.

Hopelijk zitten er wat leuke en lekkere tips voor je bij om jouw groene tomaten te verwerken. Eet smakelijk! Ps. Heb jij nog een leuke tip voor het verwerken van groene tomaten? Deel hem door een reactie achter te laten.

Tomatenzaden bestellen: wees er op tijd bij

Wil jij volgend seizoen ook je eigen tomaten kweken? Wacht dan niet tot het laatste moment met bestellen. Tomatenzaden zijn erg gewild. Ik heb weleens in januari al naast het net gevist. Zo jammer. Ik bestel ze daarom nu altijd een flinke tijd van tevoren. Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze allerlei heerlijke biologische tomatenrariteiten. Onder andere de Yellow Pear Shaped, gele tomaat met een hoge opbrengst en leuke vorm. Met de code MOESMEISJE krijg je standaard 10% korting in hun webshop.

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

Fotocredits: Monika Grabkowska en Daniela op Unsplash.

 

2 Reacties

 1. GERRIT

  geachte, even een reactie op het schrijven over het gebruiken van groene tomaten , als de tomaten niet de goede kleur krijgen maken wij er zelf jam van die even zo goed smaakt dan andere jams ,en de tomaten hoeven dan niet worden weg gegooid, groet Gerrit.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wat goed! Dat had ik ook ergens gelezen ja.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer