Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Welke grond gebruik je in de moestuin?

Een vraag die veel beginnende moestuiniers zich stellen is welke grond ze nou precies in hun moestuin moeten gebruiken. Daar is niet één antwoord op. Het ligt namelijk helemaal aan hoe jij moestuiniert en in welke fase van het kweekproces je zit. Ik vertel je precies welke grond je wanneer kunt gebruiken.

Als je start met moestuinieren heb je twee keuzes: je gaat moestuinieren in de volle grond of je gaat voor een moestuin in potten en/of bakken. Aan jou de keuze. Wil je wat meer lezen over de voor- en nadenken van moestuinieren in potten en bakken? Lees dan mijn blog ‘Een moestuin in bak of pot, de voor- en nadelen op een rij’. Voor een moestuin in bakken en potten heb je andere grond nodig dan voor een moestuin in de volle grond.

Moestuinieren in bakken en potten: potgrond

In mijn achtertuin moestuinier ik in potten en bakken. Voor meeste gewassen, zoals sla, kruiden, peper en paprika, aardbeien en frambozen gebruik ik biologische potgrond. Voor mijn potten met tomaat en de bak met komkommer gebruik ik een mix van ¾ potgrond en ¼ compost. Deze vruchtgewassen zijn namelijk dol op compost. Je kunt eventueel ook kiezen voor speciale moestuingrond. Die is vaak wel duurder.

Peper en paprika doen het super in pot

Moestuinieren in de volle grond

Bestaande moestuin: compost

Als je ervoor kiest een moestuin in de volle grond te beginnen, kan dat op een bestaand stuk grond zijn. Bijvoorbeeld omdat je de moestuin van een voorganger overneemt. Als deze de bodem normaal heeft verzorgd, kun je na het verwijderen van onkruid volstaan met een laagje compost. Compost bevat voedingsstoffen en het verbetert de structuur van de bodem. Hierdoor worden water en voedingsstoffen beter vastgehouden. Dit blijf je elk jaar doen. Je kunt dat aanvullen met een gift algemene organische mest in het vroege voorjaar (als je verse mest gebruikt, kun je het beter in het najaar verspreiden).

In de vorige buurttuin kregen wij altijd paardenmest we voordat het moestuinseizoen startte verspreidden over onze tuintjes. Vooral op zandgrond is dit fijn want die grond bevat van nature weinig voedingsstoffen.

Nieuwe moestuin: bemeste tuinaarde + compost

Start je op een blanco canvas omdat je bijvoorbeeld tegels uit je tuin haalt om daar een moestuin te starten? Dan kun je het bouwzand afgraven (daar zit geen leven in) en bemeste tuinaarde storten. In bemeste tuinaarde zitten veel organische stoffen waar jouw moestuinplanten lekker van kunnen groeien. Om de structuur luchtiger te maken meng je compost door de bovenste laag.

Ik raad je aan om voor de ecologische variant zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gaan. Beter voor jou en beter voor de natuur.

Let op! Het is niet verstandig om direct in verse tuinaarde te zaaien. Je hebt dan kans dat de zaden niet ontkiemen of vlak na het ontkiemen verbranden door de meststoffen. Ik kreeg ooit de tip om een gleufje te maken en daar wat potgrond of zaai- en stekgrond in te doen en daarin te zaaien.

Voorzaaien: zaai- en stekgrond

Als je thuis groenten voorzaait kun je dat het beste doen in luchtige grond, zoals zaai- en stekgrond. Je kunt ook potgrond mengen met brekerzand. Zo kunnen de zaden makkelijk wortelen. Voeding hebben de jonge plantjes niet nodig. Een uitzondering maak ik zelf voor grotere zaden van vruchtgewassen zoals komkommer, pompoen en courgette. Deze zaai altijd meteen in potgrond. Ze hebben flinke wortels en groeien heel snel. Daardoor hebben ze sneller voeding nodig.

Verspenen: potgrond

Als je hebt voorgezaaid geef je de zaailingen die samen in 1 potje staan na verloop van tijd hun eigen grotere (p9)-potje. Hiervoor gebruik je potgrond in plaats van zaai- en stekgrond, omdat de zaailingen vanaf dat moment behoefte aan voeding hebben om te kunnen groeien.

Hopelijk is het nu duidelijk voor je welke grond je in jouw moestuin kunt gebruiken tijdens de verschillende fases van het kweken. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Dit blog is geschreven in samenwerking met Equote/ Bustotaal.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer