Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Welke soorten courgettes voor in de moestuin zijn eetbaar?

Tags:

TuinTuin

Courgettes heb je in alle soorten en maten. Van langwerpige tot bolle exemplaren en allerlei varianten in verschillende kleuren geel en groen. Ik ging voor je na welke courgettes eetbaar zijn en welke niet.

Groene courgette

Dit is de meest geteelde variant, waarvan er ook weer allerlei soorten zijn. Van lichtgroene tot donkergroene exemplaren en van gestreepte tot streeploze vruchten. Ook zijn er soorten die weinig tot geen ribbels hebben. Allemaal zijn ze eetbaar, tenzij de vrucht bitter smaakt. 

Bittere courgette bevat een giftige stof die door kruisbestuiving kan ontstaan. Dat kan het geval zijn als je courgette uit eigen zaad kweekt. Als je na het eten van giftige courgette klachten krijgt, ga dan naar de huisarts. De klachten na het eten van bittere courgette variëren van buikpijn, braken en diarree tot duizeligheid en hartkloppingen.

Een van mijn favoriete soorten courgettes: courgette Cocozelle met een lichtgroene streep erin. Groeit heel goed!

Als je courgette wat langer aan de plant laat zitten, blijft de vrucht doorgroeien en is hij nog steeds eetbaar. Tenzij hij dus bitter smaakt. Is de smaak goed, dan is alleen de schil wat harder en het vruchtvlees wat taaier. Vandaar dat grote courgettes vaak voor de soep worden gebruikt.

Gele courgette

Gele courgettes zijn prachtig om te zien, alleen zijn ze iets minder gemakkelijk te telen in vergelijking met groene courgetteplanten. De smaak van gele courgettes is vrijwel hetzelfde als die van groene courgettes. Oogst de gele vruchten als ze 15 tot 20 centimeter lang zijn. Ze krijgen meer smaak als je ze nog even laat narijpen na de oogst. De gele schil is gewoon eetbaar.

Deze gele courgette met streep vind ik ook prachtig!

De gerechten die je met gele courgette kunt maken, zijn hetzelfde als die met groene courgette. In dit artikel vind je twaalf lekkere recepten met deze populaire groente.

Witte courgette

Witte courgette is eigenlijk lichtgroen van kleur, maar hij neigt naar wit. Ook deze variant kun je eten, mits hij niet bitter smaakt. Hij smaakt dan vrijwel hetzelfde als donkerder groene exemplaren.

Ronde courgette

Ronde courgettes of bolcourgettes hebben dezelfde smaak als hun langwerpige broertjes en zusjes. Je kunt ze het beste klein en jong oogsten voor de beste smaak. Laat ze dus niet groter worden dan 20 centimeter. Bolcourgettes zijn ideaal om te vullen. Probeer het eens!

De ronde van Nice is een mooie bolcourgette

Klimcourgette

De klimcourgette is ideaal voor kleine moestuinen. Door de plant te laten klimmen, heb je minder ruimte nodig. Ook op deze manier kun je genieten van deze veelzijdige en gezonde groente. Laat hem klimmen tegen een rek of leidt hem over een boog heen. Staat ook nog eens heel leuk!

Waarom courgette in de moestuin?

Courgette is een aanwinst voor je moestuin. Ik kweek hem dan ook al jaren. De groente is gemakkelijk te telen, heeft meestal een hoge opbrengst (20 courgettes per seizoen is geen uitzondering) en het is een bijzonder veelzijdige groente die je werkelijk voor alles kunt gebruiken in de keuken. Zeker doen dus! Let op, de plant heeft wel veel ruimte nodig, zo’n 1 vierkante meter. Ik kweek ze trouwens zelf wat dichter op elkaar en dat gaat gewoon goed. Laat je dus niet te veel afschrikken als je een wat kleinere moestuin hebt. Het is een prachtige plant om te zien én de bloemen zijn ook eetbaar. 

Wat is de voedingswaarde van courgette?

Courgette bevat naast vezels, vocht en koolhydraten ook eiwit. Verder vind je in deze groente veel verschillende vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden. Ik zet ze voor je op een rijtje:

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • Folaat (vitamine B11)
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Kalium
 • Calcium
 • Fosfor
 • IJzer
 • Jodium
 • Koper
 • Magnesium
 • Selenium
 • Zink

Vooral ijzer, vitamine C en folaat zijn behoorlijk goed vertegenwoordigd in courgette. Zo levert een ons van deze groente bijna een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer op. Dezelfde hoeveelheid courgette bevat 20 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Je krijgt met een ons van deze groenten ook ruim 13 procent van de minimaal benodigde hoeveelheid folaat per dag binnen. Verder levert de groente een goede hoeveelheid vitamine B6. Per 100 gram gaat het om 10 procent van de hoeveelheid die je dagelijks minimaal nodig hebt om gezond te blijven. 

De groente is caloriearm en dat is prettig als je aan het afvallen bent. Je kunt courgette dan ook onbeperkt eten als je gewicht wilt verliezen. Dat maakt het tot een ideale groente voor in je moestuin én op je bord.

Courgettezaden kopen?

Wil je courgettezaden kopen? Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze meerdere soorten biologische courgettezaden: van de gewone groene, tot de gele en de klimcourgette. Met de code MOESMEISJE krijg je standaard 10% korting in hun webshop

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemieke van der Krogt. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer