Blog

Wilde aardbeien in je moestuin: welke kun je eten?

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

Heb jij aardbeien in je moestuin? Naast gecultiveerde soorten met heerlijke grote vruchten zijn er ook wilde soorten. Er is zelfs een schijnaardbei. Ontdek welke aardbeien spontaan in je moestuin groeien en welke je kunt eten.

Bosaardbei

Bosaardbeien zijn de wilde broertjes van de gecultiveerde aardbeien. Met hun geelwitte bloemetjes lijken ze ook op hun soortgenoten. Er zijn twee soorten bosaardbeien in Nederland: de kleine en grote bosaardbei. De Latijnse naam is respectievelijk Fragaria vesca en Fragaria moschata. De grote bosaardbei is overigens een beschermde soort, die op de lijst van bedreigde planten staat. Hij is onder andere te onderscheiden van de kleine bosaardbei door zijn grootte en door de lengte van de bloemstengel.

Kleine bosaardbeien groeien in het wild in het bos en langs bosranden, maar ze zijn ook verkrijgbaar in het tuincentrum. Ze zijn kleiner dan tuinaardbeien en hebben een andere vorm. Zo hebben gecultiveerde soorten een hartvorm, terwijl wilde bosaardbeien eerder rond zijn.

Bosaardbeien hebben net als hun soortgenoten in onze moestuin een heerlijke zoete smaak. Deze is soms zelfs wat zoeter dan de aardbeien die we gewend zijn. Heb je bosaardbeien in je tuin, maak daar dan dankbaar gebruik van door ze te plukken. Bosaardbeien zijn heerlijk om zó uit de hand te eten en over de yoghurt te doen. Ook zijn ze een aanwinst voor je fruitsalade en doen ze het prima in bowl. Ze zijn bovendien erg gezond. Zo bevatten de kleine vruchtjes verschillende vitamines en mineralen. 

Boordevol vitamines en mineralen

Wilde aardbeien zijn een uitstekende bron van antioxidanten, zoals vitamine C, A en E. Ook vind je in deze kleine vruchtjes het vitamine B-complex. De mineralen in wilde aardbeien zijn kalium, mangaan, fluor, koper, ijzer en jodium.

Duinaardbei

Duinaardbeien (Fragaria chiloensis) groeien van oorsprong in de duinen aan de kust van Noord- en Zuid-Amerika. Ze doen het dan ook prima in tuinen die dicht bij de zee liggen. Je kunt ze gewoon in het tuincentrum kopen of zelf stekken. Ze hebben net als bosaardbeien witgele bloemetjes en kleine rode vruchtjes. De vruchtjes zijn eetbaar en smaken heerlijk zoet.

Schijnaardbei

De vruchtjes van schijnaardbeien (inheems in Zuidoost-Azie)  lijken wat betreft uiterlijk sterk op die van bosaardbeien. Dat maakt het moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden. Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit.Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt. De vruchtjes van schijnaardbeien groeien namelijk naar boven, terwijl die van echte aardbeien hangen.

De vruchtjes van schijnaardbeien zijn bobbelig, terwijl die van echte aardbeien vrijwel glad zijn. Alleen de pitjes zorgen bij echte aardbeien voor wat structuur. Het beste herken je schijnaardbeien aan de smaak. Of beter gezegd: aan de afwezigheid van smaak.

Smaakt nergens naar

Voor de smaak hoef je ze niet te kweken trouwens. Echte aardbeien hebben een heerlijk zoet aroma, zowel de gecultiveerde tuinaardbei als de wilde bos- en duinaardbei. Schijnaardbeien smaken werkelijk nergens naar. Ze zijn waterig, bleek van kleur en missen het zoete aroma van echte aardbeien. Dat ze het woordje ‘aardbei’ in hun naam hebben, is dus alleen te danken aan hun uiterlijk.

Je kunt schijnaardbeien dus wel eten. Ze zijn niet giftig en ze leveren vocht, vezels en mogelijk ook andere voedingsstoffen. De blaadjes zijn in dat opzicht wellicht nog interessanter dan de vruchtjes. Deze kun je het hele zomerseizoen plukken en gebruiken in de keuken.Van de groene blaadjes van de schijnaardbei maak je in een handomdraai een lekkere smoothie. Bijvoorbeeld in combinatie met zoet fruit als mango en banaan. Je kunt ze ook gebruiken in een salade of er pesto van maken.

Fotocredits:  Pass Horizon en Flash Dantz op Unsplash

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

Laat de eerste reactie achter