Winterpostelein zaaien én meerdere keren oogsten

TuinTuin

Een groente die je niet snel in de supermarkt zult vinden en dus extra leuk is om zelf te kweken: winterpostelein. Een heerlijke vergeten groente voor in de wintermaanden. In dit blog lees je hoe winterpostelein zaaien het makkelijkst gaat en hoe je ervoor zorgt dat je maandenlang kunt oogsten.

Winterpostelein zaaien doe je het best in de maanden augustus en september. Het is dus een ideale groente voor nateelt in de moestuin. Er zijn waarschijnlijk al wat stukken in je moestuin leeg nadat je de zomergroenten hebt geoogst. Zonde om het tot volgend moestuinseizoen braak te laten liggen en bovendien ook niet goed voor de grond.

Grond voorbereiden

Ga je winterpostelein zaaien? Zorg dan dat je de bodem van tevoren goed losmaakt. Zorg ook dat je genoeg compost aan je bodem hebt toegevoegd. Daar houdt winterpostelein van. Mest is in principe niet nodig. Heb je een moestuin in de schaduw? Geen probleem voor de winterpostelein. Daar vermaakt ie zich ook helemaal prima. In een moestuinbak ook trouwens.

Hoe winterpostelein zaaien?

winterpostelein zaaien

De zaden van winterpostelein zijn piepklein. Je kunt je voorstellen dat het onbegonnen werk is om ze een voor een te zaaien. Dat hoeft gelukkig ook niet. Officieel is de afstand tussen de plantjes in de rij 5cm en tussen de rijen 15cm (je kunt ze na het zaaien dan uitdunnen). Ik ben meer van het gemak en zaai ze gewoon breedwerpig (dat wil zeggen niet in rijtjes maar gewoon lukraak over een rechthoekig stukje grond in mijn moestuin). Ik dun ze ook niet uit en dat gaat al jaren helemaal prima.

De plantjes blijven uiteraard wat kleiner, maar je hebt er ook veel meer, dus in the end is het nog maar de vraag wanneer je een hogere opbrengst hebt. In het wild groeien ze ook gewoon als tapijtjes. Voordeel: onkruid krijgt zo geen kans.

winterpostelein zaaien_ opkomst

Net opgekomen zaailingen van de winterpostelein

Je hoeft de zaadjes van de winterpostelein niet in de grond te stoppen. Je kunt ze gewoon strooien en dan lichtjes aandrukken zodat ze de aarde goed raken. Als je een groot stuk hebt, kun je dat bijvoorbeeld met een plank doen. Ik doe het gewoon met de hand. Belangrijk na het zaaien van de winterpostelein is dat je de bodem goed vochtig houdt. Anders kiemen ze niet. Na ongeveer een weekje komen de zaailingen op.

Na de opkomst

Als de zaailingen eenmaal zijn opgekomen, heb je weinig omkijken naar de plantjes. Omdat je in de nazomer kweekt, hoef je niet vaak water te geven, want meestal regent het genoeg. Geef dus alleen water als het voor langere tijd droog en warm is.

Oogsten en hergroei

winterpostelein

Een prachtig groen tapijtje:-)

Ongeveer zes weken na het zaaien van de winterpostelein kun je al voor de eerste keer oogsten. Wil je lekker lang van jouw winterpostelein genieten, knip de blaadjes dan een paar centimeter boven de grond af. Dan groeit het plantje gewoon verder en kun je er een paar weken later opnieuw van oogsten. Dit kun je doen totdat de winterpostelein in het voorjaar (april-mei) bloemetjes krijgt. Let op! Is het echt een flink koude winter? Bescherm de winterpostelein dan tegen de vrieskou met bijvoorbeeld een vliesdoek, bubbeltjesplastic of ander isolerend materiaal. Doe je dat niet, dan krijgen de planten lelijke, bruine vlekken of sterven in het ergste geval af.

Uitzaaien

Wil je op dezelfde plek weer winterpostelein, dan kun ervoor kiezen om de planten in zaad te laten schieten. Ze zaaien zich dan vanzelf uit. Heb je andere plannen met het plekje, zorg dan dat je de plantjes eruit haalt voordat ze in zaad schieten.

winterpostelein

De schattige witte bloemetjes van winterpostelein

Bewaren en verwerken

Ik eet winterpostelein zelf altijd het liefst meteen op de dag dat ik geoogst heb. Maar wil je de groente toch bewaren? Dat kan een paar dagen in de koelkast. Je kunt de groente rauw eten als salade, maar het is ook heerlijk om er soep van te maken, een stamppotje of een pastagerecht met zalm.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om winterpostelein te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Veel moestuinplezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *