Winterwortel: van zaaien tot oogsten

Tags:

TuinTuin

Winterpeen, oftewel winterwortel kweken is ideaal als je een wat kleinere moestuin hebt. Hij heeft niet veel ruimte nodig en het is een welkome aanvulling op kolen, die je ook wat later in het jaar oogst. In dit blog vertel ik je hoe je winterwortel kunt zaaien, uitdunnen en oogsten.

Winterpeen kweken in de moestuin

Winterpeen kun je, net zoals de zomerwortel, in de volle grond kweken, maar ook in een pot of bak. Zorg wel dat deze diep genoeg is, aangezien de wortel de verticale ruimte nodig heeft. Hij groeit tenslotte onder de grond.

Grond voorbereiden

Omdat winterwortel voor de helft onder de grond groeit, is het belangrijk om de grond goed los te maken voordat je gaat zaaien. Doe je dat niet, dan krijg je vooral bij kleigrond allerlei vertakkingen en geen mooie rechte wortel. Prima te eten, maar wel erg lastig om schoon te maken. Omdat zandgrond veel losser van structuur is, heb je er daar vaak geen last van.

Winterpeen stelt behalve voldoende luchtigheid weinig eisen aan de bodem. Een klein beetje compost en wat basismest in het voorjaar is voldoende. Beter te weinig dan te veel mest is mijn regel. Bij te veel mest, krijg je vooral veel loof en nauwelijks een wortel.

Combinatieteelt

Winterpeen kweken_ combinatieteelt

Om plagen te voorkomen en de grond niet uit te putten, kun je combinatieteelt toepassen. Je zet dan verschillende groenten naast elkaar die elkaar positief beïnvloeden.

Winterwortel zaaien kun je doen naast:

Ook deze groenten hebben niet veel bemesting nodig en de ui houdt de wortelvlieg op afstand.

Winterwortel zaaien

Ondanks dat het een wintergroente is, kun je winterwortel zaaien vanaf half april tot half juni. Wees er dus op tijd bij!  Je zaait op een afstand van 4 cm in de rij en ongeveer 25 cm tussen de rijen. Stop de zaden op ongeveer 0,5-1cm diepte in de grond en geef daarna water. Omdat de zaden zo klein zijn, zaai ik ze niet meteen op die 4 cm in de rij. Veel te veel gedoe. Ik dun ze daarna gewoon uit.

Winterwortel zaaien_opkomst

Je moet een beetje geduld hebben met winterwortel, want het kan wel een maand duren voordat de zaden ontkiemen, zeker als je vroeg zaait.

Uitdunnen

Als de winterwortelzaailingen ongeveer 10-15 cm hoog zijn, kun je ze uitdunnen. Dat is niets anders dan het teveel aan plantjes eruit trekken, zodat ze op de goede afstand staan. Houd ongeveer 10 cm tussen de planten aan in de rij. De rest trek je eruit. Gooi wat je er uithaalt niet weg, je kunt het nog door de salade doen.

 

Water geven en kali toevoegen

Wortels hebben niet veel water nodig, behalve tot ze gekiemd zijn en bij extreme droogte. Zoals ik al zei, algemene mest heeft winterwortel nauwelijks nodig. Maar van een handje kali wordt deze groente wel heel blij. Het is goed voor de ontwikkeling van de wortel en dat is natuurlijk wat je oogst. Geef de kali ergens halverwege het seizoen. Dus bijvoorbeeld in juli als je in het voorjaar gezaaid hebt.

Deze kali kun je voor alle knol- en wortelgewassen gebruiken, zoals bietjes, pastinaak, schorseneer, radijs, knoflook etc.

Wanneer winterwortel oogsten?

Winterwortel oogsten

Winterwortel oogsten doe je ergens tussen begin oktober en eind december, afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid. Wil je weten of ze al groot genoeg zijn? Veeg dan wat grond weg aan de bovenkant van de wortel. Je ziet dan hoe groot de doorsnee aan de bovenkant ongeveer is. Vind je hem groot genoeg? Dan trek je eruit wat je op dat moment nodig hebt. De rest laat je lekker zitten (zie bij bewaren waarom). Is er strenge vorst op komst? Leg dan een laagje stro aan de voeten van de planten.

Hoe winterwortel bewaren?

Voor wortelgroenten is de grond de beste bewaarplaats. Winterwortelen blijven niet heel lang vers als je net zoals andere groenten bewaart. Wil je ze langer bewaren? Leg ze dan in een kistje met een laag vochtig zand op een donkere, koele en droge plek.

Zaden voor winterpeen kopen?

Wil je ook zelf winterwortel zaaien? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze biologische zaden te koop. Met de code moesmeisje krijg je standaard 10% korting in hun webshop.

Fotocredits: Rodrigo dos Reis en Fernando Andrade op Unsplash.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *