Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Wortel kweken: zaaien, uitdunnen en oogsten

Wortels zaaien is ideaal als je maar een klein stukje grond of alleen een moestuinbak hebt. Ze nemen niet veel ruimte in beslag, dus er is altijd wel plek voor een rijtje. Wil jij ook lekker knapperige wortels kweken? Ik leg je stap voor stap uit hoe je dat aanpakt.

Ik geef vast een winstwaarschuwing: wortels zaaien is niet geschikt voor de heel ongeduldige mensen onder ons. Ze hebben aardig wat tijd nodig om van zaadje tot wortel te groeien, dus je moet er wel even op wachten. Maar ze zijn het wachten zeker waard. Dus hop, zet dat ongeduld opzij en aan de slag.

Wanneer wortel zaaien?

wortel zaaien

Wortel zaaien doe je vanaf half maart tot ongeveer eind juli. Je stopt ze ongeveer 0,5-1 cm diep in de grond. In een koude periode, kan het soms wel een maand duren voordat ze opkomen. Niet denken dat het mislukt is, maar gewoon even wachten dus;-)
Wortels zijn verder gelukkig niet veeleisend; een klein beetje compost is genoeg. Mest kun je beter niet geven, want dan krijgen ze vooral veel loof en weinig wortel.

Bodem, standplaats, combinatieteelt

Belangrijk: maak de bodem voordat je wortel gaat zaaien goed los, zo krijg je mooie rechte wortels. Teel je op kleigrond? Dan krijg je waarschijnlijk wat minder lange/mooie exemplaren, want die grond is van nature minder los dan zandgrond. Wortels kweken doe je het best op een zonnig plekje voor de hoogste opbrengst.

Combinatieteelt

In de moestuin heb je groenten die een goede combinatie zijn en groenten die elkaar niet zo mogen als buren. Een goede combinatie met wortels zijn uien. Uien bestrijden namelijk de wortelvlieg. Andere groenten waarmee je wortels kunt combineren zijn doperwten, bieslook, lente-ui, sla en radijs. Rode bietjes zijn ze niet zo’n fan van.

Water geven na het zaaien van wortels

Tot aan de kieming moet je zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft, anders ontkiemen de zaden niet of nog trager. Geef water met een tuinslang of gieter met broes om de zaadjes niet te laten wegdrijven. Verder hebben wortels vooral bij extreme droogte water nodig.

 

Uitdunnen

Wortel heeft een zaaiafstand van ongeveer 3 centimeter in de rij en 15-20 cm tussen de rijen. De zaadjes zijn zo klein dat meteen de juiste zaaiafstand aanhouden ondoenlijk is, dus je kunt het beste later uitdunnen. Dat doe je heel simpel: trek al het teveel aan zaailingen eruit totdat ze op ongeveer 3 cm afstand van elkaar staan. Het loof kun je bijvoorbeeld door de salade doen.

wortel kweken

Sommige moestuiniers pakken het anders aan: die laten de wortels gewoon dicht op elkaar groeien en trekken dan eerst de grootste eruit en laten de kleinere dan verdergroeien. Wat uiteindelijke de grootste opbrengst geeft? Ik weet het niet. Probeer het gewoon eens uit.

Groeiachterstand

Net zoals bij radijs kan het voorkomen dat er vooral veel loof aan je wortels groeit. Ik krijg regelmatig berichten van Instagrammers die verzuchten: iedereen zegt dat ze zo makkelijk te kweken zijn, maar hier mislukken ze altijd. Meestal is hun bodem dan té vruchtbaar. De oplossing: voeg wat kali toe aan de bodem, dat stimuleert de knol- en wortelvorming. Grote kans dat het dan alsnog goed komt.

Oogsten en bewaren

Ongeveer 4 maanden na het wortels zaaien, kun je de eerste wortels oogsten (ongeveer vanaf juli-november). Ik voel zelf altijd even met mijn vinger of ik de wortels al groot genoeg vind. Nadeel: als de hals van de wortel bloot komt te liggen, trekt dat de wortelvlieg aan. Bedek ze daarna dus weer goed.

Ik eet mijn groenten zelf het liefst zo vers mogelijk, dus op de dag van de oogst. Wil je ze toch bewaren? Dan kun je ze het beste in een vochtige doek wikkelen of in een laagje water leggen. Zo kun je ze 1-2 weken bewaren in de koelkast.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om wortel te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Video over wortel kweken

Wil je alles ook nog even in het eggie zien? Bekijk dan mijn YouTube-video over wortel kweken.

Hopelijk heb ik je zo een beetje op weg geholpen. Als je nog vragen hebt, kun je altijd een reactie achterlaten of contact zoeken via een van mijn sociale mediakanalen.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

4 Reacties

 1. Rudy

  Kan je de kleine wortelplantjes, die je weghaalt bij het uitdunnen, ergens anders herplanten?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Mmm je zou het kunnen proberen, maar de kans is groot dat de worteltjes zijn beschadigd en dat wordt natuurlijk uiteindelijk ook de wortel die je wil oogsten. Wortels houden niet van verspenen/verplaatsen om die reden. Je kunt het natuurlijk altijd proberen.

   Antwoord
 2. Marie Sanders

  Mijn kinderen willen heel graag een moestuintje beginnen en we hebben nog wat plek over in de tuin, dus waarom niet? Ik zal alleen nog voor wat grondwerk moeten zorgen zodat de bodem klaar is om mee te werken. Bedankt voor de tips! We zullen met wat worteltjes beginnen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat leuk Marie! Ik zou ook nog voor iets kiezen dat boven de grond groeit, zodat ze ook echt iets hebben om te zien groeien. Misschien pluksla? Dat is ook een makkelijke groente.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wortelen Zaaien In Volle Grond: De Beste Tips Voor Succes! - […] Wortel kweken: zaaien, uitdunnen en oogsten – Moesmeisje […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer