Zaai- en oogstkalender: een handig overzicht per maand

Als beginnende moestuinierder kan het soms een geworstel zijn: wanneer moet je jouw groenten nou precies zaaien, planten en oogsten? Uit ervaring weet ik dat een beetje plannen en vooruitkijken best handig kan zijn. Daarom heb ik voor jou een zaai- en oogstkalender gemaakt van de groenten die ik verbouw in mijn mini-moestuintje. Ik ga uit van verbouwen in de volle grond of potten, niet in een koude of warme kas.

Ben je ook nog op zoek naar informatie per groente? Op de pagina Moestuingroenten A-Z staat alles netjes voor je op een rij.

Januari

Voorzaaien
Paprika, Peper
Direct zaaien
X
Uitplanten/poten
X
Oogsten
Boerenkool, Spruit, Veldsla, Winterpostelein, Winterprei
In deze maand kun je de wintergroenten van vorig jaar oogsten en starten met het voorzaaien van paprika en peper. Doe dit in een verwarmde kamer of kweekbak waar het tussen de 23 en 25 graden Celsius is.
Tip: zelf zaai ik mijn pepers en paprika pas in februari voor omdat de dagen in januari nog erg kort zijn en peper en paprika veel licht nodig hebben. Wil je toch al in januari beginnen, dan kun je het beste een groeilamp kopen. Zo krijgen de zaailingen genoeg licht en worden het geen lange, dunne sprietjes.

Februari

Voorzaaien
Paprika, Peper, Sugarsnap, Tuinboon
Direct zaaien
X
Uitplanten/poten
X
Oogsten
Boerenkool, Spruit, Veldsla, Winterpostelein, Winterprei
Tuinbonen en sugarsnaps kunnen wel tegen wat kou. Je kunt ze dus prima voorzaaien in een onverwarmde ruimte in huis waar het 5 graden Celsius of warmer is.
Tip: Zaai je bonen diep genoeg. Muizen en duiven zijn dol op de zaden en graven ze uit. Een handige oplossing: zaai ze thuis voor en plant ze later uit in je moestuin.

Maart

Voorzaaien
Komkommer, Palmkool, Spruit, Tomaten, Winterprei
Direct zaaien
Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Sugarsnap, Tuinboon, Zomerwortel
Uitplanten/poten
Sugarsnap, Tuinboon
Oogsten
Boerenkool, Spinazie, Spruit, Veldsla, Winterpostelein, Winterprei
Tomaten en komkommers houden van warmte. Ze ontkiemen bij kamertemperatuur (ongeveer tussen de 20 en 22 graden Celsius). Winterprei neemt genoegen met 18 graden Celsius.

APRIL

Voorzaaien
Boerenkool, Broccoli, Courgette, Komkommer, Sperzieboon, Tomaat, Winterprei
Direct zaaien
Mesclun, Palmkool, Pluksla, Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Spruit, Sugarsnap, Tuinboon, Zomerwortel
Uitplanten/poten
Aardappel, Sugarsnap, Tuinboon
Oogsten
Raapsteel, Radijs, Rucola, Winterprei
In april is het tijd om aardappels te poten. Laat ze een paar weken daarvoor op een koele en lichte plek ontspruiten. Dan gaan ze met een voorsprong de grond in.

MEI

Voorzaaien
Courgette
Direct zaaien
Andijvie, Courgett,e Komkommer, Mesclun, Palmkool, Pluksla, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie, Spruit, Zomerwortel
Uitplanten/poten
Courgette, Komkommer, Paprika, Peper, Tomaat
Oogsten
Mesclun, Pluksla, Raapsteel, Radijs, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Winterprei
Wacht tot na ijsheiligen (half mei) met het uitplanten en buitenzetten van courgette, komkommer, paprika, peper en tomaat. Als je ze eerder naar buiten doet, loop je kans dat ze met nachtvorst doodvriezen.
Tip: pepers en paprika teel ik altijd in potten. Ik zoek het meest zonnige, warme en beschutte plekje uit. Ook tomaten teel ik altijd in pot. Zo kan ik ze met veel regen onder een afdakje zetten. Hiermee voorkom je de schimmel Phytophthora die je hele oogst kan verwoesten.

Juni

Voorzaaien
Andijvie, Boerenkool, Broccoli, Courgette, Palmkool, Sperzieboon
Direct zaaien
Andijvie, Boerenkool, Broccoli, Courgette, Mesclun, Palmkool, Pluksla, Rode Biet, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie, Zomerwortel
Uitplanten/poten
Courgette, Spruitkool, Palmkool, Broccoli, Boerenkool, Sperzieboon
Oogsten
Knoflook, Mesclun, Plant-ui, Pluksla, Radijs, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Sugarsnap, Tuinboon
In juni kun je in principe alles direct in de volle grond zaaien en hoef je niet meer voor te zaaien.
Tip: Als je veel last hebt van slakken kan voorzaaien slim zijn. Als je zaailingen wat groter zijn, overleven ze een slakkenaanval beter. Ik doe dat bijvoorbeeld vaak met andijvie en kolen.

Juli

Voorzaaien
X
Direct zaaien
Andijvie, Broccoli, Mesclun, Paksoi, Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie
Uitplanten/poten
Winterprei, Boerenkool, Broccoli, Paksoi, Sperzieboon, Andijvie
Oogsten
Courgette, Knoflook, Mesclun, Plant-ui, Pluksla, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie, Sugarsnap
Als de preizaailingen zo dik zijn als een potlood, is het tijd om ze uit te planten in de volle grond. Dat is meestal in juli.
Tip: Wil je spinazie in het late voorjaar of de zomer telen? Gebruik dan een rondzadige soort. Deze groeien langzamer en schieten minder snel door bij warm weer dan de scherpzadige.

Augustus

Voorzaaien
X
Direct zaaien
Paksoi, Raapsteel, Radijs, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Veldsla, Winterpostelein
Uitplanten/poten
X
Oogsten
Aardappel, Courgette, Knoflook, Komkommer, Mesclun, Paksoi, Paprika, Peper, Pluksla, Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie, Sugarsnap, Tomaat, Zomerwortel
In augustus is er enorm veel te oogsten in de moestuin. De grond komt dan vrij voor het zaaien van nog wat snelgroeiende gewassen die je voor en tijdens de winter kunt oogsten. Zo staat je lapje niet leeg.

September

Voorzaaien
X
Direct zaaien
Raapsteel, Rucola, Spinazie, Winterpostelein
Uitplanten/poten
X
Oogsten
Aardappel, Andijvie, Broccoli, Courgette, Komkommer, Mesclun, Paksoi, Palmkool, Paprika, Peper, Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Sperzieboon, Spinazie, Tomaat, Veldsla, Zomerwortel
In september is de keuze qua zaaien niet zo groot meer. Oogsten kun je gelukkig nog volop!

Oktober

Voorzaaien
X
Direct zaaien
X
Uitplanten/poten
Knoflook, Plant-ui
Oogsten
Andijvie, Broccoli, Courgette, Mesclun, Paksoi, Palmkool, Paprika, Peper, Raapsteel, Radijs, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Sperziebonen, Spinazie, Spruit, Tomaat, Veldsla, Winterpostelein, Zomerwortel
Vanaf de tweede helft van oktober kun je starten met het planten van ui en knoflook. Houd er wel rekening mee dat ze tot in de zomer van het volgende seizoen in je moestuin staan.
Tip: bij strenge vorst is het slim om winterpostelein af te dekken met vliesdoek of plastic zodat het niet doodvriest. Oogst andijvie voordat de strenge vorst komt.

November

Voorzaaien
X
Direct zaaien
X
Uitplanten/poten
Knoflook, Plant-ui
Oogsten
Andijvie, Boerenkool, Palmkool, Rode biet, Rucola, Snijbiet, Spinazie, Spruit, Veldsla, Winterpostelein
De winter komt eraan en het zaaiseizoen is nu echt voorbij. Tijd voor het oogsten van je wintergroenten.

December

Voorzaaien
X
Direct zaaien
X
Uitplanten/poten
X
Oogsten
Andijvie, Boerenkool, Snijbiet, Spinazie, Spruit, Veldsla, Winterpostelein

Als je goed vooruitdenkt en plant heb je ook midden in de winter nog wat verse groenten in je moestuin staan. Dit is ook een prima moment om je moestuinplan ( voor het volgende seizoen te maken.

Info per groente

Wil je meer informatie over de groentes in deze zaai- en oogstkalender? Op de pagina ‘info per groente’ vind je voor elke groente hoe je ze zaait, welke mest ze graag lusten en naast welke andere groenten ze graag staan.