Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Zaaien in augustus? Deze groenten zijn geschikt

TuinTuin

Wil je nog wat uitplanten of zaaien in augustus? Dat kan prima! Er zijn nog best wat leuke opties voor de moestuin in augustus. Ik geef je een handig overzicht.

De moestuin in augustus: it ain’t over yet

Veel mensen in mijn eigen moestuin denken dat de maand augustus zo ongeveer het einde van het seizoen betekent qua zaaien. Het klopt dat augustus vooral een oogstmaand is: courgettes, aardappels, komkommers, tomaten, paprika, wortels, het gaat maar door. Mjum. Maar wat doe je met die steeds meer lege plekken? Andere groenten zaaien en uitplanten natuurlijk! Zo heb je in de herfst en winter ook nog lekker wat te oogsten. Maar wat dan? Meer dan je denkt.

Dit kun je nog zaaien in augustus

 • Snelgroeiende bladgroenten die je na zes weken al kunt oogsten, zoals

-rucola
-Snijbiet
-raapsteel
-Aziatische mesclun
-tatsoi (het kleine broertje van paksoi)
-winterpostelein

Ook pluksla is een ideale groente om nog op de valreep te zaaien in augustus.

https://youtu.be/XDEO0-aOUG8

Het mooie van deze groenten is ook nog eens dat ze weer aangroeien, zodat je er meerdere keren van kunt oogsten.

Maar je hebt nog meer keuze voor de maand augustus:

 • Wat langzamer groeiende bladgroenten zoals veldsla en paksoi.
 • Radijs en rammenas
 • Palmkool. Hij zal niet meer groot genoeg worden om in de winter al van te kunnen oogsten, maar een zachte winter overleeft de plant prima. Hij gaat dan in het voorjaar verder met groeien waardoor je in mei al kunt oogsten. Het proberen waard!

En niet te vergeten: spinazie. Ik zaai in augustus altijd de scherpzadige spinazie omdat deze lekker snel groeit en ik niet te lang op mijn oogst hoef te wachten.

Tip: Heb je geen ruimte voor een moestuin en wil je toch nog wat dingen zaaien in augustus? Denk dan eens aan een moestuinbak op poten. Groenten als rucola, snijbiet, raapsteel, Aziatische mesclun, winterpostelein, veldsla, tatsoi en radijs doen het prima in een bak. Ik heb de XXL kweektafel van Elho en ben er heel blij mee. Ik heb er zelf kruiden instaan omdat ik de andere groenten in mijn moestuintje verbouw. 

Deze groenten kun je nog uitplanten in je moestuin in augustus

 • Boerenkool (winterras)
 • Bloemkool (winterras)
 • Andijvie
 • Koolrabi

Andere klusjes in de moestuin deze maand

Er is natuurlijk nog meer te doen dan alleen zaaien of uitplanten in augustus. Wat ik zelf deze maand nog doe is:

 • Voor de laatste keer sommige groenten nog wat extra mest geven, zoals courgette en kolen.
 • De tomaten toppen, zodat de groene tomaten nog op tijd rijpen
 • Mocht de aardappelziekte zijn toegeslagen in je tomatenplanten, maar is het pas net begonnen? Haal dan al het aangetaste blad weg. Een tip die ik bij Diana Stek van De Mooie Moestuin zag: je tomatenplanten daarna vernevelen met een mengsel van1 el baking soda op 3,5 liter water. Geen idee of het werkt, maar het proberen waard. Het beste werkt natuurlijk voorkomen door je tomaten een afdakje te geven tijdens regenachtige weken.
 • De kolen regelmatig checken op de koolwittevlieg en rupsen van het koolwitje (tip: kijk vooral aan de onderkant van het blad).
 • De komkommer en aubergine in pot checken op spint en ze eventueel behandelen met een sopje van water, plantaardige olie en groene zeep (zet ze daarna niet in de zon!)
 • Aardbeien stekken.  
 • De nieuwe uitlopers van de zomerframboos opbinden.

Wat ga jij zaaien in augustus? Nog tips?

Zelf houd ik het op het zaaien van tatsoi, rucola, veldsla, snijbiet, winterpostelein, raapsteel en spinazie. Al aardig wat voor mijn minimoestuintje. En ik plant nog wat andijviezaailingen uit. Wat ga jij nog allemaal zaaien in augustus? Laat een reactie achter. Wellicht breng je me nog op leuke andere ideeën.

Ps. Wil je weten hoe je al deze groenten precies zaait en of ze veel of weinig mest nodig hebben? Op mijn pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ vind je alle informatie die je nodig hebt. Een handig overzicht van welke groenten je per maand kunt zaaien, planten en oogsten vind je op de pagina ‘Zaai- en oogstkalender’.

Steun mij met een kleine donatie

Heb jij iets aan mijn blogs, video’s, vlogs en posts op sociale media? Dan kun je via Duitje.online een kleine donatie doen om mij te steunen. De opbrengsten gebruik ik om te investeren in vlog-apparatuur, mijn webbouwer te betalen en andere kosten te dekken. Een kleine duit in het zakje, groot of klein, waardeer ik enorm!

 

 

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

7 Reacties

 1. Linke

  Ik heb net nog wat selder in de grond geplant en hier en daar is er nog een poging bij voor rode spitskool en broccoli. Op de vrijgekomen bedjes heb ik hier en daar ook wat groenbemester gedaan. Mijn eerste moestuinjaar, dus ik volg je blogs op de voet voor allerlei nuttige tips 🙂

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Superleuk om te horen! Dit jaar weer?

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dank je wel! Ja er valt nog genoeg te zaaien inderdaad!

   Antwoord
 2. Rieky

  Ik vond nog wat zonnebloem zaadjes die ik over gehouden had van vorig jaar, stonden binnen een week op, zullen ze nog gaan bloeien?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Nee dat denk ik niet. Ze hebben echt wel een flinke tijd nodig om groot te worden en bloemen te maken. Je kunt beter wachten tot volgend jaar april/mei en ze dan zaaien.

   Antwoord
 3. Aman

  Broccoli!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer