Zaaien in augustus? Deze groenten zijn geschikt

Wil je nog wat uitplanten of zaaien in augustus? Dat kan prima! Er zijn nog best wat leuke opties voor de moestuin in augustus. Ik geef je een handig overzicht.

De moestuin in augustus: it ain’t over yet

Veel mensen in mijn eigen moestuin denken dat de maand augustus zo ongeveer het einde van het seizoen betekent qua zaaien. Het klopt dat augustus vooral een oogstmaand is: courgettes, aardappels, komkommers, tomaten, paprika, wortels, het gaat maar door. Mjum. Maar wat doe je met die steeds meer lege plekken? Andere groenten zaaien en uitplanten natuurlijk! Zo heb je in de herfst en winter ook nog lekker wat te oogsten. Maar wat dan?

Dit kun je nog zaaien in augustus

 • Snelgroeiende bladgroenten die je na zes weken al kunt oogsten, zoals rucola, snijbiet, raapsteel, Aziatische mesclun en winterpostelein
 • Wat langzamer groeiende bladgroenten zoals veldsla, paksoi en tatsoi
 • Radijs en rammenas
 • Palmkool. Hij zal niet meer groot genoeg worden om in de winter al van te kunnen oogsten, maar een zachte winter overleeft de plant prima. Hij gaat dan in het voorjaar verder met groeien waardoor je in mei al kunt oogsten. Het proberen waard!

En niet te vergeten: spinazie. Ik zaai in augustus altijd de scherpzadige spinazie omdat deze lekker snel groeit en ik niet te lang op mijn oogst hoef te wachten.

Deze groenten kun je nog uitplanten in je moestuin in augustus

 • Boerenkool (winterras)
 • Bloemkool (winterras)
 • Andijvie

Wat ga jij zaaien in augustus?

Zelf houd ik het op het zaaien van rucola, veldsla, snijbiet, winterpostelein, raapsteel en spinazie. En ik plant nog wat andijviezaailingen uit. Wat ga jij nog allemaal zaaien in augustus? Laat een reactie achter. Wellicht breng je me nog op leuke andere ideeën.

Ps. Wil je weten hoe je al deze groenten precies zaait en of ze veel of weinig mest nodig hebben? Op mijn pagina ‘Moestuingroenten A-Z’ vind je alle informatie die je nodig hebt. Een handig overzicht van welke groenten je per maand kunt zaaien, planten en oogsten vind je op de pagina ‘Zaai- en oogstkalender’.

2 Reacties

 1. Linke

  Ik heb net nog wat selder in de grond geplant en hier en daar is er nog een poging bij voor rode spitskool en broccoli. Op de vrijgekomen bedjes heb ik hier en daar ook wat groenbemester gedaan. Mijn eerste moestuinjaar, dus ik volg je blogs op de voet voor allerlei nuttige tips 🙂

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Superleuk om te horen! Dit jaar weer?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *