Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Moestuinkriebels? Deze groenten kun je zaaien in januari

Op het echte moestuinseizoen moet je nog even wachten tot maart, maar echte moestuingekkies, zoals ik, beginnen al met groente zaaien in de winter. Ik vertel je welke groente je kunt zaaien in januari. Verder vertel ik je hoe je jouw bodem alvast klaar kunt maken voor het nieuwe moestuinseizoen. 

Toen ik net begon met moestuinieren had ik geen idee dat er in januari ook al groenten zijn die je kunt zaaien. Ik startte pas in april met het zaaien van pepers en paprika’s bijvoorbeeld. Totdat ik ontdekte dat je daar zonder kas beter eerder mee kunt beginnen, zodat ze op tijd rijp zijn. De laatste jaren begint bij mij het moestuinseizoen dus al in de winter. Wat kun je in de eerste maand van het jaar allemaal zaaien?

Zaaien in januari

Peper en paprika

Peper en paprika kun je zaaien vanaf eind januari. Zorg dat het ongeveer tussen de 22-24 graden Celsius is. Dat is de temperatuur die deze groenten nodig hebben om te ontkiemen. Zet ze dus in de woonkamer of, zoals ik, op een andere plek in een verwarmde kweekbak. Stop de zaden ongeveer een halve centimeter diep in een potje met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Heb je weinig ruimte, dan kun je meerdere zaden in een potje stoppen en de plantjes daarna elk hun eigen potje geven. Je kunt ook meteen een zaadje per potje zaaien. Geef met een plantenspuit water als de grond uitdroogt.

peper zaaien in januari

Als de plantjes naast de eerste twee kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk een eigen potje (9cm) geven.

Na de opkomst kun je de potjes iets kouder zetten, maar nooit onder de 17. Vanaf nu hebben de zaailingen veel licht nodig. Ik zet ze zelf onder een groeilamp omdat de dagen in januari/februari nog kort zijn. In mei kun je ze buiten zetten op een zonnige en beschutte plek of je laat ze binnen staan (je hebt dan wel wat meer kans op spint en luizen).

Alles stap voor stap uitgelegd krijgen? Lees dan mijn blog ‘Peper kweken op de vensterbank’. Paprika kweken werkt precies hetzelfde.

Liever een video kijken? Ze staan allebei op mijn YouTube-kanaal.

Aubergine

Met aubergine start ik meestal met zaaien richting eind januari. Net zoals paprika en peper heeft aubergine veel warmte nodig om te ontkiemen. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het gaat. Bij kamertemperatuur kan het drie weken duren, maar bij 26 graden komen ze vaak binnen een week boven. Ook aubergine staat hier de eerste maanden in een verwarmde kweekbak onder een groeilamp. Ik ben zelf heel blij met deze:

Je kunt ze ook op een warm en licht plekje in je woonkamer zetten. Is het warm, maar te donker? Dan worden het slungelige en minder sterke zaailingen.

Aubergine zaaien in januari

Mijn aubergine was al snel te groot voor zijn 9cm potje en heb ik tussendoor nog een keer verpot.

Zodra de zaailingen naast de kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben kun je ze overpotten in hun eigen potje van minimaal 9 cm. Ook aubergine kan vanaf half mei naar buiten. Ik teel ze zelf in een pot, dan gaat super in mijn beschutte stadstuintje. In de volle grond (zonder kas) doen ze het vaak wat minder goed.

Voor alle uitleg, lees mijn blog ‘Aubergine kweken’. 

Ben je meer een kijker dan een lezer? Bekijk van mijn video over aubergine kweken in pot.

Doperwt en tuinboon

Je kunt deze groenten ook direct in de volle grond zaaien, maar ik zaai ze altijd voor omdat muizen en vogels groot fan zijn van de zaden. Je kunt doperwt en tuinboon van half januari tot half februari binnen voorzaaien in een onverwarmde, lichte ruimte. Ook hier gebruik je dezelfde grond. Omdat deze zaden wat groter zijn, geef ik ze meteen een eigen potje, maar je kunt ze ook later nog een eigen potje geven. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn. De zaailingen kun je vanaf begin maart uitplanten.

Wc-rolletjes zijn ideaal voor het zaaien van tuinbonen. Je kunt ze met rolletje en al in de grond zetten. Het karton vergaat vanzelf.

Tip: wil je dat de zaden sneller ontkiemen? Leg ze dan van tevoren een nachtje in een bakje met water.

Pluksla

sla zaaien in Januari

Ik denk dat ik de sla nog een beetje moet uitdunnen zodat er iets meer ruimte is:-)

Een experiment waarmee ik dit jaar voor het eerst mee ben begonnen: binnen zaaien in januari onder een groeilamp. Pluksla leek me een goede groente om mee te starten omdat ik die in de moestuin altijd heel dicht op elkaar zaai en ik nu natuurlijk alleen maar kleine kweekpotjes heb. En het voordeel van pluksla is dat je het boven de grond kunt afknippen waarna het weer aangroeit. Je kunt er dus meerdere keren van oogsten.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin ook zin om te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

 

De moestuin in januari: je bodem klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Zaaien in januari voor die lekkere groenten in pot is natuurlijke hartstikke leuk, maar er is één ding dat het allerbelangrijkste is voor het succesvol groenten kweken in de volle grond en dat is een gezonde bodem. Wie mij al langer volgt, weet dat ik twee mantra’s heb: gebruik compost en mulch. Voor mij zijn dat de twee belangrijkste dingen om toe te voegen aan je moestuinbodem. Heb je op dit moment een helemaal kale bodem? Gooi er dan nog wat herfstblad overheen als je dat nog ergens kunt vinden. Zo niet dan kun je ook prima uit de voeten met compost.

Heb je eigenlijk helemaal geen idee hoe jouw bodem eraan toe is? Dan is de online cursus ‘Leer je grond kennen’ van bodemkundige Anne Marie van Dam iets voor jou! Een cursus waarin je in je eigen tuin met behulp van allerlei leuke proefjes de tuingrond gaat onderzoeken. Je ontdekt wat de eigenaardigheden van jouw tuingrond zijn, zodat je daar voortaan rekening mee kunt houden. Je gaat begrijpen hoe het onder jouw voeten werkt en dat is onmisbaar voor elke (moes)tuin.

Compost

Of je het nou zelf maakt of koopt in kant- en klare zakken, compost is iets wat je echt niet mag vergeten in de moestuin. Waarom? Het verbetert de bodemstructuur waardoor jouw zaailingen beter kunnen wortelen. Bovendien beschermt het de bodem ook tegen het uitspoelen van voedingsstoffen bij heftige regenval of verdroging in hete, droge zomers. Zeker doen dus!

Kalk

Kalk toevoegen aan je bodem kan handig zijn als de zuurgraad (PH) van je bodem te hoog is. Dan willen groenten niet zo lekker groeien. Zeker kolen houden van een meer basische (het tegenovergestelde van zure) bodem. Doe van tevoren altijd een test of vraag aan de vorige eigenaren of zij informatie hebben over de PH van de bodem. Gooi niet lukraak kalk over je bodem. Dat doet meer kwaad dan goed en kan je bodem uit balans brengen.

Mest

Als je jouw bodem gezond en vruchtbaar maakt/houdt met mulch en compost hoef je niet veel mest te gebruiken. Ik zeg altijd: beter te weinig dan te veel. Kies sowieso altijd voor organische/biologische mest en niet voor kunstmest. Dat is killing voor het bodemleven en uiteindelijk ook voor jouw groenten. Wil je weten welke groenten mest wel kunnen waarderen? Lees dan mijn blog “Moestuin bemesten”.

Wil je het allemaal nog eens rustig bekijken en ook weten welke volgorde het handigst is? In mijn video laat ik je alles stap voor stap zien: van compost verspreiden, tot kalk toevoegen en bemesten.

Heb je ook zin gekregen om te zaaien in januari? Ik zou zeggen: starten maar!

Online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’

Weet je nog niet helemaal wat je allemaal wil gaan kweken dit jaar? Dan is het slim om eerst een moestuinplan te maken, voordat je zomaar start met zaaien. Heb je geen idee hoe je zo’n plan maakt? Meld je dan aan voor mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’.

Wil jij ook:

  • Precies weten wanneer en waar je wat moet zaaien?
  • Elk stukje grond in jouw moestuin gebruiken?
  • Het hele jaar eten uit jouw moestuin?
  • Minder chaos en daardoor meer genieten van het moestuinieren?

Meld je dan nu aan! voor slechts 119,- Resultaat aan het einde van de cursus; jouw eigen moestuinplan op papier!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

9 Reacties

  1. Janet

    Hoi Kim,

    Wat ben je altijd lekker enthousiast. Heerlijk om te lezen en te zien.
    Ik hou ook zo van vroeg beginnen met zaaien, maar heb geen groeilamp. Dan maar beter wachten tot de dagen wat langer worden en er meer licht is?
    Groetjes Janet

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja dan zou ik even wachten tot maart.

      Antwoord
  2. Theresia

    Wanneer doe je compost er op?
    Ik begin dit jaar voor het eerst, met mijn moestuinen.
    Er komen bonen, doperwten,capucijners, wortelen en kropsla,er staan al aardbeien in.
    Vorigjaar een grondtest laten doen bij de welkoop ( is gratis)
    En kalk gegeven.
    Daarna allerlei bladeren en bloemen die afgeknipt zijn op de grond gelegd.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Compost kun je er eigenlijk altijd op gooien. Maar ik doe dat meestal in de winter of het vroege voorjaar.

      Antwoord
  3. Vanden Bulcke Roger

    kijk er naar uit ?

    Antwoord
  4. Wiel

    Hallo Roger, koemest korrels zijn die als bemesting wel goed te gebruiken?.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Kan prima! Er zit alleen wat minder voeding in dan in echte moestuinmestkorrels.

      Antwoord
  5. Leontien

    Wij moestuinieren naast de kinderboerderij en mogen de mest hiervan gebruiken. Is een combinatie van stro met ontlasting van diverse dieren en ook resten van eten ertussen (wortels, appels e.d). Wij brengen in de winter hier een laag van op in de moestuin. Naar mijn idee is dit een combinatie van mulchen en mesten tegelijk. Klopt dit?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja eigenlijk wel! Wat handig dat je dat van ze krijgt! Wel even goed opletten dat de mest echt rijp is voordat je straks gaat zaaien 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer