Moestuinkriebels? Deze groenten kun je zaaien in januari

Op het echte moestuinseizoen moet je nog even wachten tot maart, maar echte moestuingekkies, zoals ik, beginnen al met groente zaaien in de winter. Ik vertel je welke groente je kunt zaaien in januari.

Toen ik net begon met moestuinieren had ik geen idee dat er in januari ook al groenten zijn die je kunt zaaien. Ik startte pas in april met het zaaien van pepers en paprika’s bijvoorbeeld. Totdat ik ontdekte dat je daar zonder kas beter eerder mee kunt beginnen, zodat ze op tijd rijp zijn. De laatste jaren begint bij mij het moestuinseizoen dus al in de winter. Wat kun je in de eerste maand van het jaar allemaal zaaien?

Peper en paprika

Peper en paprika kun je zaaien vanaf eind januari. Zorg dat het ongeveer tussen de 22-24 graden Celsius is. Dat is de temperatuur die deze groenten nodig hebben om te ontkiemen. Zet ze dus in de woonkamer of, zoals ik, op een andere plek in een verwarmde kweekbak. Stop de zaden ongeveer een halve centimeter diep in een potje met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Heb je weinig ruimte, dan kun je meerdere zaden in een potje stoppen en de plantjes daarna elk hun eigen potje geven. Je kunt ook meteen een zaadje per potje zaaien. Geef met een plantenspuit water als de grond uitdroogt.

peper zaaien in januari

Als de plantjes naast de eerste twee kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk een eigen potje (9cm) geven.

Na de opkomst kun je de potjes iets kouder zetten, maar nooit onder de 17. Vanaf nu hebben de zaailingen veel licht nodig. Ik zet ze zelf onder een groeilamp omdat de dagen in januari/februari nog kort zijn. In mei kun je ze buiten zetten op een zonnige en beschutte plek of je laat ze binnen staan (je hebt dan wel wat meer kans op spint en luizen).

Alles stap voor stap uitgelegd krijgen? Lees dan mijn blog ‘Peper kweken op de vensterbank’. Paprika kweken werkt precies hetzelfde.

Liever een video kijken? Ze staan allebei op mijn YouTube-kanaal.

Aubergine

Met aubergine start ik meestal met zaaien richting eind januari. Net zoals paprika en peper heeft aubergine veel warmte nodig om te ontkiemen. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het gaat. Bij kamertemperatuur kan het drie weken duren, maar bij 26 graden komen ze vaak binnen een week boven. Ook aubergine staat hier de eerste maanden in een verwarmde kweekbak onder een groeilamp. Ik ben zelf heel blij met deze:

Je kunt ze ook op een warm en licht plekje in je woonkamer zetten. Is het warm, maar te donker? Dan worden het slungelige en minder sterke zaailingen.

Aubergine zaaien in januari

Mijn aubergine was al snel te groot voor zijn 9cm potje en heb ik tussendoor nog een keer verpot.

Zodra de zaailingen naast de kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben kun je ze overpotten in hun eigen potje van minimaal 9 cm. Ook aubergine kan vanaf half mei naar buiten. Ik teel ze zelf in een pot, dan gaat super in mijn beschutte stadstuintje. In de volle grond (zonder kas) doen ze het vaak wat minder goed.

Voor alle uitleg, lees mijn blog ‘Aubergine kweken’. 

 

Doperwt en tuinboon

Je kunt deze groenten ook direct in de volle grond zaaien, maar ik zaai ze altijd voor omdat muizen en vogels groot fan zijn van de zaden. Je kunt doperwt en tuinboon van half januari tot half februari binnen voorzaaien in een onverwarmde, lichte ruimte. Ook hier gebruik je dezelfde grond. Omdat deze zaden wat groter zijn, geef ik ze meteen een eigen potje, maar je kunt ze ook later nog een eigen potje geven. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn. De zaailingen kun je vanaf begin maart uitplanten.

Tuinboon zaaien in wc-rolletjes

Wc-rolletjes zijn ideaal voor het zaaien van tuinbonen. Je kunt ze met rolletje en al in de grond zetten. Het karton vergaat vanzelf.

Tip: wil je dat de zaden sneller ontkiemen? Leg ze dan van tevoren een nachtje in een bakje met water.

Pluksla

sla zaaien in Januari

Ik denk dat ik de sla nog een beetje moet uitdunnen zodat er iets meer ruimte is:-)

Een experiment waarmee ik dit jaar voor het eerst mee ben begonnen: binnen zaaien in januari onder een groeilamp. Pluksla leek me een goede groente om mee te starten omdat ik die in de moestuin altijd heel dicht op elkaar zaai en ik nu natuurlijk alleen maar kleine kweekpotjes heb. En het voordeel van pluksla is dat je het boven de grond kunt afknippen waarna het weer aangroeit. Je kunt er dus meerdere keren van oogsten.

Heb je ook zin gekregen om te zaaien in januari? Ik zou zeggen: starten maar!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *