Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Zaaien in juli en andere dingen die je deze maand kunt doen in de moestuin

TuinTuin

Het is zomer! En dat betekent dat veel gewassen ondertussen al gezaaid zijn. Maar toch zijn er nog best wat zaaimogelijkheden en heel wat andere dingen die je kunt doen deze maand. Ik vertel je alles over zaaien in juli. Maar ook uitplanten, oogsten en klusjes zoals het dieven van je tomaten, het stekken van aardbeien en mulchen. Aan de slag!

Bij mij zijn vooral de maanden maart tot en met juni de zaaimaanden. Wat een werk! Tientallen bakjes met zaailingen bevolken dan mijn achtertuintje. Sommige dingen zaai ik rechtstreeks, maar veel zaai ik in verband met slakken en ander gespuis liever voor. Zaaien in juli doe ik een stuk minder. Maar er kan nog best wat hoor.

Zaaien in juli

Zelf heb ik bijna alles wat ik wilde verbouwen dit jaar al gezaaid. Maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te zaaien valt in juli. Dit kan je nog allemaal direct in de volle grond zaaien:

• Andijvie (tot half juli)
• Broccoli (tot begin juli)
• Mesclun (tot half aug)
• Paksoi en tatsoi (tot half aug)
• Raapsteel (vanaf half juli tot half aug)
• Radijs (vanaf begin juli tot half aug)
• Rode biet (tot begin juli)
• Rucola (tot eind september)
• Snijbiet (tot half aug)
• Spinazie (vanaf half juli tot eind sept)

Sperziebonen kun je ook nog zaaien in juli.

Een behoorlijke lijst toch? Dus als je gewoon een beetje achterloopt, net een moestuintje hebt aangelegd of opeens een leeg plekje in je moestuin(bak) hebt, genoeg keuze om in juli te zaaien. Zorg bij warm en droog weer dat je genoeg water geeft de eerste tijd na het zaaien.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om groenten te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Leestip: De moestuin in de zomer: tips bij droogte. 

De moestuin: planten in juli

Heb je thuis voorgezaaid of ben je dat vergeten en worden het kleine zaailingen uit het tuincentrum of van een kweker? Dan zijn dit een paar groenten die je in juli nog kunt planten: winterprei, boerenkool, broccoli, paksoi, sperzieboon en andijvie. Zorg dat je het uitplanten niet doet middenin een hittegolf. Dan heb je kans dat de kwetsbare zaailingen het loodje leggen.

Kolenveldje in de de moestuin in de maand juli.

Zelf plant ik mijn kolen altijd eerder uit. Ze zijn dan al flink uit de kluiten gewassen tegen de tijd dat in juli de plaagdieren arriveren (zie even verderop) en kunnen dan beter tegen een stootje.

Oosten en smullen maar!

Naast zaaien in juli, kun je deze maand ook… oogsten. Dit blijft toch altijd mijn favoriete bezigheid hoor: het oogsten van de groenten die ik zo goed heb verzorgd de afgelopen of maanden. Als alles goed gegaan is kan ik de laatste sugarsnaps en tuinbonen oogsten. Tip: laat de wortels van deze planten erin staan. Ze laten stikstof in de bodem achter waar bijvoorbeeld andijvie of spinazie die je daarna kunt telen van profiteren.

En verder oogst ik nog:

Courgette
• Knoflook
• Mesclun
• (Herfst)plant-ui
• Pluksla
• Raapsteel
• Rucola
• Snijbiet
• Spinazie (als ie niet doorgeschoten is)

Snijbiet is een van mijn favoriete groenten. Je kunt er maandenlang van oogsten omdat het blad na het afsnijden (laat het hart intact) vanuit het hart weer verder groeit.

Moestuinkalender juli

Wil je een handig overzicht van wat je elke maand kunt (voor)zaaien, planten en oogsten? Op mijn site vind je onder andere een moestuinkalender voor juli. Ik heb namelijk voor elke maand een zaai- en oogstkalender gemaakt voor de groenten die ik zelf verbouw (zo’n 27).

Nu je weet je allemaal kunt oogsten, uitplanten en zaaien in juli, is het tijd voor de andere klusjes. En dat zijn er heel wat.

 

Bemesten

Sommige groenten zoals bonen, bietjes en worteltjes hebben niet veel mest nodig, alleen beetje compost. Maar er zijn ook groenten die wel een extraatje lussen. Denk aan kolen, tomaten, courgettes, komkommers, aardbeien, pepers en paprika. Die kun je in juli bijmesten met wat algemene moestuinmest. Wat ik meestal doe is in de volle grond moestuinkorrels gebruiken. Ik gebruik zelf altijd die van Ecostyle want ik tuinier biologisch.

Voor mijn groenten die ik in potten teel (zoals tomaten, komkommers, peper en paprika) gebruik ik liever vloeibare biologische voeding van Cellmax. Die is volledig plantaardig en biologisch.

Onderhouden van groenten en fruit

Juli is ook de maand waarin je sommige groenten een beetje moet bijhouden.

Bij tomaten kun je:

Dieven: de nieuwe uitlopers die in de bladoksels ontstaan weghalen
Opbinden: de plant vastmaken aan een stok of spiraal om omvallen te voorkomen
Toppen: het bovenste deel van de plant eraf halen om te zorgen dat de plant stopt met nieuwe trossen aanmaken zodat de rest goed kan rijpen. Sommigen doen dat na 3 trossen al, anderen pas na 5. Je laat 2 bladeren boven de laatste tros staan en daarboven knip je hem af.
Bladsnoei toepassen: het blad tot de eerste tros weghalen en het blad inkorten dat in de weg hangt van rijpende tomaten.

Bij frambozen kun je:

De nieuwe scheuten netjes opbinden als ze lang genoeg zijn
Oude scheuten van de zomerframboos die vrucht hebben gegeven helemaal terugsnoeien.

Bij aardbeien kun je:

De uitlopers verwijderen, zodat de planten al hun energie steken in het maken en rijpen van vruchten
De uitlopers wat langer laten groeien totdat er een nieuw plantje aan groeit. Daar kun je vervolgens aardbeien stekken van maken.

Dat laatste doe je als je elk jaar goedproducerende aardbeienplanten wil hebben. Na drie jaar neemt de productiviteit namelijk af en kun je beter weer met nieuwe planten werken.

Foto van aardbeien plant met uitlopers. Het stekken ervan is een klusje voor de moestuin in juli.

Zo zien uitlopers van een aardbeienplant eruit.

Kolen checken

In de zomer kunnen vooral kolen nogal eens last krijgen van allerlei plaagdieren. Heb je net net zoals ik geen insectengaas over je kolen heen, check je planten dan regelmatig om plagen te voorkomen. Kijk aan de onderkant van de bladeren of je deze volgende beestjes ziet:

-Eitjes of rupsen van het koolwitje

Foto's van alle stadia van de rupsen van het koolwitje. Te vinden in de moestuin in juli.

Zo kun je de eitjes en rupsen van het koolwitje herkennen. Wat doen je eraan? Zijn het eitjes? Dan kun je het blad waarop de eitjes zitten verwijderen en ergens anders neerleggen. Zijn het al rupsen? Verplaats ze dan naar een kool die je speciaal voor ze reserveert.

-De koolwittevlieg

Foto van de koolwiytevlieg die in juli in de moestuin kan zitten.

Valt weinig aan te doen, behalve ze er af en toe afspruiten met een straal water.

De melige koolluis

Bestrijden met lieveheersbeestjes of eventueel mengsel van water, spiritus en groene zeep.

Mulchen

Sowieso goed om regelmatig te doen, maar ook erg handig als je op vakantie gaat en je bang bent dat je grond uitdroogt of onder het onkruid komt te staan. Je bedekt de bodem met een laagje organisch materiaal, oftewel je doet aan mulchen. Daar kun je van alles gebruiken: cacaodoppen, stro, hooi, bladeren etc. Het voorkomt dat de bodem uitdroogt en zorgt door het gebrek aan licht dat er veel minder onkruid opkomt.

Geniet van jouw moestuin in juli!

Zoals je ziet: er is genoeg te klussen, oosten, planten en zaaien in juli. Hoezo relaxen? Huppakee, die moestuin in! Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb geholpen. Veel moestuinplezier en een fijne zomermaand!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

4 Reacties

 1. B Goossen

  Hallo,
  Lees altijd met veel interesse jouw nieuwsbrief, met de vele tips.
  De vraag: wat is nu het verschil tussen compost en mest?
  Groetjes, Bertie

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Bertie,

   Compost is voornamelijk bedoeld om de bodem te verbeteren (de structuur) en te beschermen tegen vrieskou en droogte. Mest is echt om planten te voeden.

   Antwoord
 2. Ingrid

  Wat een fijne moestuinkalender heb je ons weer aangeboden, hartelijk dank Ingrid

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Graag gedaan Ingrid! Fijn dat je er wat aan hebt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer