Blog

Zaaien in juni: tuinkabouter kobus in de moestuin

Zaaien in juni en andere praktische tips voor de moestuin

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb vorige maand al veel zaden de grond in gestopt. Zo langzaamaan ben ik al de eerste groenten aan het oogsten. Maar er is nog genoeg te zaaien in juni. Uitplanten ook trouwens. Ik geef je naast het zaaien en uitplanten allerlei praktische tips voor de moestuin in juni.

De moestuin in juni is altijd een beetje apart. Veel groenten heb ik ondertussen al gezaaid. Het is vooral geduldig wachten op de eerste oogst na de grote zaaihausse van april en mei. Maar stel, je begint in juni met je moestuin, dan hoef je niet bang te zijn dat je voor alles te laat bent. Er is echt nog genoeg wat je nu nog kunt zaaien.

De moestuin: zaaien in juni

Zaaikalender van de moestuin in juni
Wil je ook van andere maanden een zaai, plant- en oogstkalender? Die vind je ook op mijn site!

Courgette zaaien de meeste moestuiniers in april en mei, maar dat kan dus ook nog prima in juni. Ik zaai altijd in 3 delen om de oogst goed te spreiden en om langer te kunnen dooroogsten. Ook bij de sperziebonen ga ik net zoals bij de courgette in juni voor een tweede zaai. Zo kan ik tot in oktober oogsten en komt niet alle oogst tegelijk. Met andijvie wacht ik zelf altijd tot na de langste dag: 21 juni. Dan kan ik in de herfst lekker oogsten en heb je minder kans op doorschieten.

Juni is ook de tijd dat je nog wintergroenten zoals boerenkool, broccoli en palmkool kunt zaaien. Ik zaai ze zelf eerder, maar je hebt nog de tijd hoor!

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ standaard 10% korting op je bestelling.

Gelukkig is er behalve zaaien (wat ook nog best met veel groenten kan) nog genoeg te doen. Een handig overzicht.

Uitplanten

In juni uitplanten kan met sommige groenten ook echt prima. Denk aan courgette, sperziebonen (ik zaai die zelf altijd voor in verband met slakkenvraat) en als je net zoals ik lekker vroeg was: de kolen. Die laatste zaai ik eigenlijk altijd thuis voor in potjes. Ik doe dat wel meteen buiten, want dan zijn ze al gewend aan de buitenomstandigheden en is de overgang naar de volle grond minder groot. Ook groeien ze dan niet te hard, maar worden het kleine, stevige zaailingen.

Oogsten

Hoera! Er is ook al wat te oogsten uit de moestuin in juni. De eerste doperwten, sugarsnaps en tuinbonen zijn er klaar voor. De radijsjes, rucola en Aziatische mesclun zijn ook zover. Elk jaar een feestje die eerste zakjes oogst.

Moestuin in juni: geoogste knoflook
Richting het einde van de maand trek ik meestal mijn knoflook uit de grond en de laatste spinazie (die dan meestal op doorschieten staat door het warme weer).

Verzorgen van je moestuin in juni

Behalve zaaien, uitplanten en oogsten, zijn er nog genoeg andere klusjes die je in juni kunt doen. Ik noem er een paar. Zo hoef je je zeker niet te vervelen deze maand.

Bemesten

Behalve zorgen voor een goede grond door genoeg compost te gebruiken is bemesten ook belangrijk. In juni bemest ik mijn uitgeplante kolen voor het eerst. Thuis zorg ik dat ik mijn tomaten, aubergine, komkommer en peper genoeg voeding geef om mooie vruchten te kunnen dragen. Daar gebruik ik biologische vloeibare voeding voor. In mijn moestuin gebruik ik biologische moestuinkorrels.

Als ik zie dat groenten een tekort hebben, vul ik dat aan. Dat kan bijvoorbeeld een tekort aan kali zijn bij de knoflook, rode bietjes of wortel. Ze hebben dan vooral veel loof, maar weinig bol, knol of wortel. Kali kan ervoor zorgen dat het alsnog goed komt. Heel veel meer dan dat doe ik eigenlijk niet.

Onkruid wieden

Dit is iets waar je niet aan ontkomt: onkruid wieden. Eigenlijk gaat dat het hele seizoen door, maar april-juni zijn wel de maanden dat het echt hard gaat met dat onkruid. Ik vind het zelf echt een heerlijk klusje. Op mijn knieën rustig met de hand onkruid wieden. Ik word er lekker zen van

Beschermen tegen droogte

Juni kan aardig droog zijn. Zorg dus dat je jouw moestuin goed verzorgt en beschermt tegen de droogte. Hoe je dat doet lees je in mijn blog ‘De moestuin in de zomer: tips bij droogte’. Alvast een tipje van de sluier: veel water geven moet je juist niet doen.

Dieven

In juni zijn de tomaten lekker druk met het maken van zijtakjes. Tenminste als je stamtomaten hebt. Deze dieven (die in de oksels van de plant ontstaan) moet je weghalen als je een beetje een leuke oogst van je tomatenplanten wil. Ik heb dit jaar voor het eerst stamtomaten in plaats van struiktomaten dus ik mag ook. Het lijkt me net zoals onkruid wieden een heerlijk klusje haha. In mijn video zie je hoe dat dieven in zijn werk gaat.

Uitdunnen

Sommige gewassen zaai je niet meteen op de juiste afstand, maar dun je later uit. Een ander woord voor: het teveel aan zaailingen eruit trekken. Dat is veel makkelijker dan meteen de juiste afstand aanhouden. Dit kan bijvoorbeeld bij zomerworteltjes, sla, snijbiet en rode biet.

Op ongedierte checken

Juni is de maand dat er allerlei ongenodigde gasten je moestuin insluipen en vliegen. Denk aan de koolwittevlieg, de koolwitjes die eitjes leggen, de zwarte bonenluis. Het beste wat je kunt doen is natuurlijk insectengaas spannen, maar ik vind dat zelf te veel gedoe. Ik probeer het vooral een beetje onder controle te houden. Zolang het geen echte plaag wordt en mijn oogst niet verdwijnt, vind ik het best. Ik check regelmatig mijn groenten op eitjes en beestjes. Ze zitten vaak aan de onderkant van het blad, dus vergeet dat niet te controleren.

Hoe los ik het op?

Koolwittevlieg: Er regelmatig vanaf spuiten met water en bij de oogst gewoon goed wassen. Meer is er niet echt tegen te doen.

Zwarte bonenluis: Eraf spuiten met water. Als dat niet werkt met een mengsel van water, spiritus en groene zachte zeep. Wat je ook kunt doen is de top van de plant eraf breken (als ie groot genoeg is om nog wel een goede oogst te geven). Dan heb je hun landingsbaan onklaar gemaakt. Scheelt een boel. Wat ik de laatste jaren toepas is het inzetten van de natuurlijk vijand: het lieveheersbeestje. Elk lieveheersbeestje dat ik zie, zet ik op de tuinbonen. Je kunt ook larven bestellen.

Rups van koolwitje: het aangetaste blad met eitjes verwijderen en ergens anders neerleggen zodat ze wel wat te eten hebben. Wat je ook kunt doen als er al rupsen zijn uitgekomen: 1 kool opofferen en daar constant alle rupsen naartoe verhuizen. Ikzelf vernietig niet alle eitjes, want zonder rups geen vlinders!

Wil je tips tegen slakken in de moestuin? Lees dan mijn blog ‘Ontslakken: 8 tips om slakken in je moestuin te bestrijden’. 

Zoals je ziet: meeeeer dan genoeg te doen in de moestuin in juni. Veel moestuinplezier!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

4 reacties

  • Beste , ook ik heb reeds zeer goede resultaten bekomen
    met zeep -alcohool 2% -water voor zwarte luis op allerlei planten .

  • Rimmy Seebus

    Goedemorgen,

    Wat een leerzame site. Leuk om te lezen. Ik heb nog een tip om luizen te bestrijden. Plant dille bij de tuinbonen. Wij hebben dille gezaaid en gemerkt dat de luizen aanzienlijk minder waren dan vorig jaar.
    Hartelijke groet,
    Rimmy

    • Kim Nelissen

      Ja klopt! Dat weert inderdaad luizen. Alleen wordt die plant enorm en die ruimte heb ik helaas niet in mijn kleine moestuin;-)

Plaats een reactie