Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Zelf peterselie kweken: van zaaien tot oogsten

Tags:

TuinTuin

Als er iets leuk en slim is om zelf te kweken, dan zijn dat kruiden. Per kilo vaak duur in de winkel en zelf heel simpel te kweken. Ik leg je stap voor stap uit hoe peterselie zaaien en opkweken in zijn werk gaat. 

 2 soorten peterselie 

Voordat ik je alles ga uitleggen over (voor)zaaien, verspenen en uitplanten is het handig om te weten dat er twee soorten peterselie zijn: de gewone platte en de krulpeterselie. De eerste smaakt wat milder dan de tweede en heeft persoonlijk mijn voorkeur als ik ‘m rauw eet door bijvoorbeeld een bonensalade. Als je ‘m mee verwarmt met een gerecht, kan krulpeterselie een goede keuze zijn, omdat je dan net iets meer smaak hebt. Welke je ook kiest, het kweken van peterselie is echt niet moeilijk. 

(Voor) zaaien 

Je kunt peterselie vanaf begin maart tot april voorzaaien voor een lekker vroege oogst. Direct zaaien kan ook. Dat doe je van april tot half augustus. Ik zaai zelf altijd vroeg, want dan heb je er het langst plezier van (later zie je waarom). 

Voorzaaien kun je doen in kweekpotjes en zaaitrays maar ook in eierdozen of andere gerecyclede producten. Ik gebruik zelf altijd zaai- en stekgrond of kokospotgrond, want dat is lekker luchtig en bevat nog geen/nauwelijks voedingsstoffen, iets wat in het begin ook helemaal niet nodig is. Je hoeft de zaden niet diep te zaaien: tussen de 0,5-1 cm diep. Lichtjes bedekken is dus genoeg.

De zaden ontkiemen tussen de 15-20 graden Celsius. Hoe kouder, hoe langer het duurt. Soms wel twee tot drie weken. Bij mij gaat het vaak iets sneller, omdat ik ze tot het ontkiemen meestal op de schouw boven de kachel zet. Licht hebben ze op dat moment nog niet nodig, het zijn donkerkiemers. 

Na het ontkiemen

Zodra de zaden ontkiemen, kun je ze op een lichte plek wegzetten. Liefst niet in de volle zon. Peterselie houdt wel van wat schaduw en de zaailingen zijn nog heel kwetsbaar. Omdat ik zelf een heel donker huis heb, gebruik ik tot ongeveer mei groeilampen voor mijn zaailingen. Ik heb in het voorjaar helaas te weinig licht in huis. Sowieso is een groeilamp een aanrader als je bijvoorbeeld in januari/februari paprika, peper of aubergine zaait. De dagen zijn dan nog te kort hier in Nederland, waardoor de zaaiingen een lichttekort krijgen en lang en slungelig en dus slap worden. En nog een voordeel: je kunt ook sla kweken in de winter binnen;-)

Deze stijlvolle kweekbak met LED-lamp is mijn nieuwste aanwinst. Hij is van The Grow Supplier. Met de korting moesmeisje10 krijg je standaard 10% korting in hun webshop (behalve de  Biokultura bulkproducten).  Ze verkopen daar ook allerlei andere handige kweekproducten. 

Verspenen en uitplanten

Zodra de zaailingen naast de 2 eerste kiemblaadjes hun eerste echte blaadjes hebben, kun je de plantjes elk in hun eigen potje zetten. Ik gebruik daarvoor meestal een p9 potje, gevuld met biologische potgrond. Daar zit voeding in, zodat de peterselie lekker kan groeien. Als de dagen wat warmer worden, kun je de peterselie buiten in de moestuin uitplanten (met een afstand van 30 cm tussen de rijen en 25 cm in de rij) of in de definitieve pot zetten.

Authentic farm series.

Ik kweek zelf peterselie al jaren in pot in mijn achtertuin en dat gaat prima! Dit jaar ga ik ze ook nog in de volle grond zetten, tussen de radijsjes in. Die radijsjes zijn binnen 6 weken te oogsten en daarna is er weer doorgroeiruimte voor de peterselie. Zo maak ik optimaal gebruik van mijn kleine stukje grond.

Wil je daar meer over weten? Volg dan mijn online masterclass 30 groenten op 15m2.

Van tevoren verspreid ik alleen wat compost over mijn bodem, meer heeft peterselie niet nodig. Wel heel belangrijk is water. De grond mag niet te veel uitdrogen. Zorg dus dat je voldoende water geeft tijdens warm en droog weer. Mulchen is ook altijd goed, dan houdt de bodem het water beter vast. Mocht je een plekje hebben waar ook af en toe schaduw is, dan is de peterselie je erg dankbaar.

Goede buren van peterselie zijn: radijs, rammenas, aardbei en tomaat. Van sla zijn ze geen fan en van ui-soorten ook niet.

Oogsten

Afhankelijk wanneer je hebt gezaaid, kun je oogsten van juni tot ver in oktober en bij zacht weer vaak nog langer. Vorig jaar oogstte ik tot in december uit mijn pot). Wil je lang genieten van jouw peterselie, knip hem dan niet te laag af en trek hem niet in 1x uit de grond. Dit kruid groeit namelijk gewoon weer aan. En dat kun je aardig vaak herhalen. Van 1 plantje kun je dus meerdere keren oogsten. Wil je de peterselie na de oogst even bewaren? Zet hem dan in een glas met een klein laagje water.

Eet smakelijk!

Fotocredits: David Todd McCarty op Unsplash

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met The Grow Supplier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer