Je eigen paddestoelen kweken in 7 simpele stappen

TuinTuin

Paddenstoelen zijn heel gezond en vrij gemakkelijk zelf te kweken. Zoals veel schimmels groeien ze snel en hebben ze weinig verzorging nodig. Ontdek de beste paddenstoelen om mee te starten en ga aan de slag.

Welke paddenstoelen zijn het gemakkelijkst?

Paddenstoelen groeien over het algemeen in bossen en grotten. Kun je ze wel in je eigen huis laten groeien? Jazeker, al hebben ze wel een donkere en vochtige ruimte nodig.
Er zijn veel soorten paddenstoelen die je thuis kunt kweken, maar deze drie soorten zijn heel gemakkelijk en dus perfect voor de beginnende kweker:

1. Grijze oesterzwam (Pleurotus Ostreatus)

Deze paddenstoelen worden ook wel vegetarische biefstuk genoemd omdat ze prima als vleesvervanger kunnen. Ze zijn trouwens ook lekker bij een stukje kip of rundvlees. Verder doen ze het goed in salades, sauzen en soepen. Ze groeien op karton, zaagselkorrels en vers koffiedik.

2. Blauwe oesterzwam (Pleurotus ostreatus var. columbinus)

Blauwe oesterzwammen groeien op loofhout of stro, maar doen het ook op karton, zaagselkorrels en vers koffiedik. Ze ontwikkelen zich behoorlijk snel en zijn gemakkelijk te verzorgen. Je kunt ze in verschillende gerechten gebruiken, zoals pasta’s, soepen of sauzen.

3. Lion’s mane (Hericium Erinaceus)

Lion’s mane is eveneens een goede paddenstoel voor beginners. Ze groeien op hout en doen het bij de meeste mensen thuis over het algemeen goed. Lion’s mane staat bekend als een medicinale paddenstoel, maar smaakt ook heerlijk in diverse gerechten. Of je hem nu grilt, smoort, roerbakt of roostert.

In 7 stappen paddenstoelen kweken

Met deze handreikingen verzamel je alle benodigdheden om je eigen paddenstoelen te kweken en heb je binnen no-time je eigen paddenstoelen op je bord.

Stap 1: Haal alle benodigdheden in huis

Om paddenstoelen te kweken, heb je de volgende spullen nodig:
• Bak van minimaal 15 cm diep
• Plastic zak of deksel die op de bak past
• Paddenstoelenbroed
• Substraat (karton, droog stro, vers koffiedik, droge houtsnippers, afhankelijk van het soort paddenstoel dat je kweekt)

Stap 2: Vul de bak met substraat

Vul de bak met substraat en strooi of injecteer vervolgens het paddenstoelenbroed. Bedek het broed met nog een centimeter van het substraat. Zorg dat je heel hygiënisch werkt. Plaats het plastic deksel erover of span een plastic zak er overheen als mini-kas.

Stap 3: Plaats de bak op een warme plek

Het is de bedoeling dat het paddenstoelenbroed het substraat gaat koloniseren. Om dit proces te versnellen, zet je de bak het beste op een warme plek. Veel paddenstoelen vragen in het begin een temperatuur van 20 tot zo’n 23 graden, maar dit hangt af van de soort die je wilt kweken.

Stap 4: Zorg ervoor dat het substraat vochtig blijft

Je moet het substraat besproeien met water om het vochtig te houden. Daarvoor besproei je het minimaal twee tot drie keer per dag. Zorg er alleen voor dat het niet drijfnat wordt. Het is handig als je de bak op een plek zet waar je regelmatig komt, zodat je het sproeien niet vergeet. Een goede plek is bijvoorbeeld de keuken.

Stap 5: Zet de paddenstoelen op een koelere plek

Als zich na een paar dagen bovenop je substraat kleine witte draadvormige groeisels (mycelium) beginnen te vormen, kun je de bak in de koelkast te zetten voordat je hem verplaatst naar een koelere, donkere en vochtige plek in je huis voor de vruchtzetting. Bij zo’n koele plek kun je denken aan kelder, badkamer of garage.

Stap 6: Besproei het substraat dagelijks

Besproei het substraat iedere dag om de luchtvochtigheid hoog te houden. Het beste kun je om de paddenstoelen heen sproeien.

Stap 7: Oogst de paddenstoelen

Paddenstoelen zijn meestal klaar om geoogst te worden als hun hoed op het punt staat zich te ontrollen. Bij oesterzwammen is dat meestal een maand nadat je bent begonnen. Je kunt de paddenstoelen met de hand plukken of met een mes afsnijden. Bewaar paddenstoelen na het oogsten tot twee weken in een papieren zak in de koelkast.

Tip: Je kunt speciale paddenstoelen kweeksets kopen waarmee je de stappen 1 tot 5 van het kweekproces overslaat.

Zoek je een lekker recept met paddenstoelen? Bekijk dan dit recept met paddenstoelen, bloemkoolroosjes en spinazie.

Boek over zelf paddenstoelen kweken

Wil je nog meer weten over paddenstoelen kweken? In dit geweldige boek (ik heb het zelf ook) leer je hoe je maar liefst 16 verschillende eetbare paddenstoelen kunt kweken: op boomstammetjes, koffiedik, houtsubstraat of stro. En dat kan in het klein op de vensterbank of in een schuur of kelder. En alles wat daar tussenin ligt. Een echte aanrader dit boek.

Dit gastblog is geschreven door healthblogger Annemiek van der Krogt.

Foto’s: mido art en Manny Becerra op Unsplash.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *